Ja és tot apunt per a la Festa del Consum Responsable d'aquest diumenge

L'Agència Catalana del Consum centra enguany els continguts en la seguretat de les compres


L’Agència Catalana del Consum adverteix que en un context de crisi econòmica hem de tenir encara més cura de la seguretat dels productes que comprem. Per això convida a participar en la 5a Festa del Consum Responsable que se celebrarà aquest diumenge, al Port Vell de Barcelona.

La trobada comptarà amb activitats i tallers per a nens de 3 a 12 anys, en els que podran aprendre nocions de seguretat a l'hora d'adquirir un producte. Els assistents també podran visitar l'exposició "Amb tu segur" des de la que podran constatar com qui realment pot ajudar que les compres siguin més segures és el mateix consumidor. Marta Bayarri conduirà les actuacions musicals que acompanyaran les activitats de la jornada.

L’Agència Catalana del Consum (ACC) està organitzant la 5ena Festa del Consum Responsable, que tindrà lloc el diumenge 29 de març al Port Vell de Barcelona, amb el lema “Amb tu, segur”. L’ACC vol aprofitar la bona acollida de la convocatòria per posar l’accent en la importància de la seguretat dels productes en un moment en que és més necessari que mai vetllar per aquest dret. La Festa oferirà d’una manera lúdica i participativa la informació clau sobre seguretat, per tal que, des del coneixement, els consumidors puguin prendre una actitud responsable en la compra i en el consum. La iniciativa va adreçada a tota la família però especialment al públic infantil i juvenil. Durant tot el matí s’oferiran diferents tallers per a nens i nenes de 3 a 12 anys on se’ls ensenyarà de forma lúdica i a partir de jocs, els diferents aspectes del consum responsable.

Aquesta festa, que es celebra per cinquè any consecutiu amb motiu del dia mundial del consumidor, pretén promoure d’una manera lúdica i distesa diferents valors relacionats amb el consum responsable a través de la realització de tallers per als més petits i d’actuacions de grups musicals, teatre, pallassos, titelles i jocs en dos escenaris a l’aire lliure. A més, a la carpa de l’ACC es repartirà informació sobre la temàtica de la festa i es farà difusió de les activitats que l’Agència duu a terme. A la festa també participaran les principals associacions de consumidors catalanes que també treballen per a la defensa dels drets dels consumidors i, com a novetat, hi haurà l’exposició “Amb tu, segur”, que es va poder visitar als jardins del Palau Robert entre el desembre i el gener d’enguany.

Tallers educatius de consum adaptats a cada franja d’edat

En aquesta cinquena Festa del Consum Responsable s’han desenvolupat diferents tallers per a nens i nenes de 3 a 12 anys. Es tracta de tallers lúdic-educatius que, a partir de la metodologia utilitzada a l’Escola del Consum de Catalunya, s’estructuren al voltant d’una idea clau: a l’hora de la compra i el consum qui ajuda decididament a fer segur un producte som nosaltres, sense deixar de banda altres aspectes que comporten el consum responsable.

Els tallers seran dinamitzats per diversos monitors, que tindran com a funció principal transmetre els missatges educatius i donar pautes i indicacions per participar en el taller. Per la franja d’edat de 0 a 3 anys hi haurà la “Ludoteca del petit consumidor”, un espai de joc i lleure per gaudir de la festa mentre els més petits disposen de diferents tipus de joguines sensorials, balancins, tobogans, piscina de boles, construccions, cotxes... per potenciar la seva creativitat i on es realitzaran diferents passis de conta-contes relacionats amb la festa.

Pels infants de 3 a 6 anys hi haurà el taller “Quina joguina comprem”, un joc simbòlic per prendre consciència de quines joguines són adequades per a cada edat i quines constitueixen un producte segur mitjançant el joc simbòlic. “Construeix la teva joguina”, que te com a objectiu valorar el fet de construir una joguina en lloc de comprar-la i en acabar posar l’enganxina “CE” i la “0-3” per aprendre el seu significat i familiaritzar-se amb els símbols. També per a la mateixa edat, hi haurà el taller “Seguretat a la llar”, que amb làmines amb dibuixos permet fer reflexionar als pares i als nens respecte als perills de la llar.
Aquesta activitat estarà situada al costat de l’exposició “Amb tu segur” per treballar-la conjuntament pares, mares i fills de manera que, mentre els infants desenvolupen l’activitat, els pares visitin l’exposició i s’informin de les claus d’un consum responsable i segur.

“La ruleta del consumidor” és un joc de gran impacte visual adreçat a infantsa partir de 4 anys per jugar amb els pares i les mares per prendre consciència dels drets que tenim com a consumidors d’una manera més activa, mentre que “En què ho vols convertir?” és un taller de sorrejat de vidre on els infants decoren un objecte i li donen la finalitat que ells vulguin. L’objectiu és donar a conèixer als infants i als adults la possibilitat de reutilitzar elements de la vida quotidiana que fan servir a diari.

Per la franja d’edat: de 7 a 12 anys, hi haurà, per primera vegada “El Món”, un multitaller de grans dimensions per conèixer la procedència dels productes i el camí que recorren fins a arribar a les nostres llars, i els segells de cada país que identifiquen a un producte segur. Com en altres ocasions, i amb el patrocini de La Vanguardia, es proposa el taller “Fes de Periodista”, on els participants hauran d’omplir la portada del diari amb les últimes notícies i esdeveniments de la festa, com si del consell de redacció es tractés. Finalment, “Fes el teu clauer” permet que els nens es puguin endur un record de la festa personalitzat. Al final de la jornada, els nens que hagin participat en els tallers, s’enduran el material de treball per poder reflexionar a casa, amb la família, sobre els continguts apresos.


Exposició sobre seguretat de productes “Amb tu, segur”

Una de les novetats de la Festa serà l’exposició “Amb tu, segur”, que mostra com a l’hora de la compra, qui ajuda decididament a fer segur un producte és el propi consumidor. El recorregut expositiu es desenvolupa en quatre àmbits: “Un món canviant i global; Ben a prop teu. Benvinguts, passeu, passeu, que casa nostra és casa vostra en allò que hi trobareu; La galeria dels errors, els filtres que t’asseguren; Tu jugues segur”.

El primer dels àmbits, “Un món canviant i global”, té una funció introductòria, i s’hi dóna a conèixer informació del nou mercat de productes, de la situació del mercat en els anys 60 i 70, de la procedència dels productes i també del control dels mercats. En aquesta introducció el visitant pot veure com el món s’ha fet extraordinàriament més complex en els darrers quaranta anys, i com tots junts, administració i ciutadans, han d’aprendre a gestionar aquesta complexitat. En el segon, “Ben a prop teu”, s’hi explica com arriben els productes a les llars i s’hi especifiquen els productes amb més risc per a la seguretat a la cuina, el bany i l’habitació dels infants. En el tercer, “Benvinguts, passeu, passeu”, s’exposen una vintena de productes retirats del mercat, amb informació de les causes que en van motivar la retirada. En el darrer dels àmbits, “Tu jugues segur”, estan a disposició del públic quatre jocs que posen a prova els coneixements adquirits al llarg de l’exposició. També s’hi mostra l’evolució del concepte de seguretat en el món de les joguines en els darrers 50 anys. Aquesta darrera part pretén convidar el visitant a tenir, dins l’exposició, la mateixa actitud participativa i activa que es recomana mantenir en el món real.


Actuacions en dos escenaris

L’escenari principal està destinat al públic assistent d’entre 7 i 12 anys i comptarà amb actuacions des de les 10.30 fins les 14 h amb Marta Bayarri, com a conductora. A l’inici de festa hi haurà la Companyia Brodas que oferirà un taller de hip-hop amenitzat per un conjunt de ballarins que mostraran als infants els diferents estils d’aquest tipus de dansa, a més de fer-los participar activament . Tot seguit Cia. La Tresca i la Verdesca mostraran el seu espectacle “ A quant va la mel?”, en el qual els actors esdevenen quatre apicultors-músics que faran jugar al públic i gaudir del paisatge abellístic. El polifacètic artísta Pep Callau s’acompanyarà del seu grup els Pepsicolen per fer ballar i cantar a la mainada amb els seus ritmes engrescadors.

L’escenari petit està adreçat al públic d’entre 3 i 7 anys, oferint a partir de les 11 del matí els següents espectacles: La música i les cançons d’Els Trapelles; Cia. Tute i Guà -un clown convençut de que és un gran professional- i, per acabar, Cia. Teatre de cordó, que presenta “Les històries del senyor Snyap”.

En itinerància, i já adreçats a tots els públics, hi haurà La Residual, que promou activitats relacionades amb l’educació mediambiental i amb la manipulació de residus d’una manera creativa; Els Camallargs, que emprant les xanques com a motor de l’espectacle realitzaran diferents passis en els quals la seguretat dels productes serà la temàtica central; la companyia Gog i Magog, que amb l’espectacle “Gran Kalum” vol fer arribar un missatge ecològic als déus del segle XXI: “vosaltres”. La Repúbli-k de l’Avern, que realitzarà un cercavila plena de ritmes engrescadors, i Robert Gobern i el seu cotxe especial, amb el qual s’encarregarà de difondre els missatges de la festa d’enguany d’una manera lúdica i festiva per a fer gaudir als infants.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article