La UE amenaça amb congelar els fons estructurals si no s'atura la corrupció urbanística espanyola


El Ple del Parlament Europeu ha aprovat un informe que fa responsables als diferents àmbits de l'administració espanyola de l'actual caos urbanístic. "Tan el govern central, autonomies com ajuntaments, totes les administracions han estat responsables d'haver posat en marxa un model de desenvolupament insostenible que ha tingut conseqüències gravíssimes tan mediambientals, socials com econòmiques". Així de contundent és el contingut de l'informe que amenaça l'estat espanyol amb la retirada dels ajuts de fons estructurals que percep. A més, l'informe també dedica un apartat a "la lentitud desmesurada" amb què funciona la justícia estatal.

Els eurodiputats, segons explica ElEconomista, exigeixen a les autoritats públiques que d'una vegada per totes posin límit la corrupció urbanística regnant i, si no és així, amenacen amb tancar l'aixeta de milions que arriben d'Europa en forma de fons estructurals de cohesió. Ja amb el cas Pallerols, en què es demostrar el desviament de fons destinats a la formació professional, la UE va congelar el lliurament de més de 50 milions d'aquests ajuts, a principis de la dècada. 

Entre d'altres, l'informe aprovat avui denuncia licitacions d'obres a dit, blanqueig de diners, violacions de les normatives europees sobre impacte ambiental, obviar proteccions d'espais de protecció de fauna i flora, no respectar les normatives europees en la protecció dels consumidors davant de pràctiques comercials fraudulentes o la caòtica aplicació de la Llei de Costes. El País Valencià és el punt més calent i el que genera més preocupació a l'eurocambra, però també es parla de Formentera, Cap de Gata i, no hi podia faltar Marbella.

L'informe pressiona perquè es deroguin figures reguladores que afavoreixen l'especulació i demana que se suspenguin i deroguin tots els plans urbanístics il.legals en tramitació.

El desgavell urbanístic espanyol ha estat tractat amb tanta irritació per la UE, en part, per l'allau de denúncies d'extrangers que van comprar la parcel.la i ara se senten estafats perquè les urbanitzacions han acabat sent il.legals i han estat expropiats.



Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article