El Banc d'Espanya proposa el càlcul de les pensions en base a tota la vida laboral


El Banc d'Espanya fa tot el que té a l'abast per obrir un debat dirigit a la reforma del sistema de pensions, una de les mesures seria l'ampliació del càlcul de la jubilació en base a tot el que s'ha cotitzat en el conjunt de la vida laboral, planteja en un informe. Per altra banda, proposa l'actualització automàtica de les pensions d'acord amb l'IPC real i no el previst, pel que les revisions també es podrien fer a la baixa. El BdE recorda que actualment les pensions es revisen quan l'IPC ha estat superior al previst.

El BdE planteja en el document la conveniència d'ampliar el període d'anys de cotització a l'hora de calcular la base de la pensió, per exemple, "a tota la vida laboral". A més, suggereix una anàlisi de la possibilitat d'augmentar el nombre d'anys necessaris per a percebre la totalitat de la pensió i retardar la jubilació als 67 anys. Actualment és necessari haver cotitzat un mínim de 15 anys.

L'entitat reguladora mostra la seva preocupació davant de la sostenibilitat del sistema de pensions actual pel que recomana valorar altres opcions que permetin augmentar els recursos del sistema contributiu mitjançant propostes com les esmentades. Pronostica que s'hauran d'implantar gradualment abans que els efectes de l'envelliment  de la població es manifestin amb més duresa.

Quant a la revisió automàtica de les pensions a partir de l'IPC real, el BdE proposa alhora que l'IPC que s'utilitzi de referència s'hauria d'elaborar a partir d'una cistella més representativa del consum i poder adquisitiu dels pensionistes.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article