Els preus dels aliments continuen pujant malgrat la collita rècord de cereals de 2008

32 països en desenvolupament pateixen encara emergències alimentàries


L'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) ha denunciat de nou aquesta setmana l'increment de preus dels aliments en els països en vies de desenvolupament a pesar de la bona collita de cereals d'aquesta campanya i de la caiguda dels preus internacionals dels aliments.

En l'informe "Perspectives de collites i situació alimentària" l'organització constata com els preus excessivament elevats poden agreujar la situació de milions de persones pobres que passen fam i desnutrició. Segons les previsions inicials de la FAO per a 2009, la producció global de cereals baixarà un 3%, quan el 2008 es va assolir la segona millor collita que es recorda.

Malgrat una dada tan positiva, 32 països que habitualment es troben exposats a la inseguretat alimentària, continuen patint emergències alimentàries. Una anàlisi de preus d'aliments a nivell domèstic fet en 58 països en desenvolupament mostra que els preus són més elevats ara que fa un any, en el 80% dels casos. En el 40%, els preus s'han incrementat en els darrers tres mesos i en un 17%, ara s'estan marcant els màxims històrics.

Els més afectats per aquest enduriment de la situació són els pobres de zones urbanes i camperols que depenen del mercat per a poder comprar-los. La crisi econòmica ha minvat el corrent de diners que prové dels emigrants als països del primer món, que fins ara sustentaven l'economia familiar.

L'estancament de les importacions comercials de cereals i de l'ajut alimentari són els principals factors que mantenen els preus elevats en els països pobres, assegura la FAO en el seu informe.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article