Què ens ha de tranquil.litzar sobre els efectes globals de la grip porcina


Quan parlem de la possibilitat de propagació de la grip porcina i d'una possible pandèmia, les hemeroteques ens remeten de manera directa a un últim episodi de pandèmia: l'anomenada grip espanyola de 1918, on van morir entre 50 i 100 milions de persones. Aquesta dada dels llibres d'història esglaia però els experts adverteixen que les circumstàncies no són en cap cas comparables per tres qüestions importants:

-A principis de segle passat no existien els antivirals, com els que tenim avui.

-El personal sanitari no podia administrar antibiòtics per a tractar les neumonies que provoca la malaltia
-Als escassos centres hospitalaris de l'época no hi havia aparells de respiració assistida .

El problema radica en el temps que haurà passat abans no es trobi la vacuna

Fa dos anys els experts advertien dels riscos de pandèmia del virus H5N1, el causant de l'anomenada grip aviària. En aquell moment, advertien d'una qüestió que ara ha succeït i és on radica la diferència: Si els episodis d'infecció estan relacionats amb persones que manipulen o conviuen amb animals, el risc de propagació és limitat, ara bé, si apareix un episodi en què més de 15 persones han resultat infectades vol dir que el virus ha mutat i, per tant, ha estat capaç de contagi entre humans i obre camí a a convertir-se en una amenaça global. Experts internacionals han de decidir demà si recomanen a l'Organització Mundial de la Salut que declari el brot de grip porcina com a pandèmia, per adoptar així mesures d'actuació a nivell planetari.

El perill, en tot cas, radica en les recombinacions de virus si l'epidèmia afecta països on ja hi ha l'alerta de l'OMS per la grip aviària i en zones on els nivells sanitaris i de salut pública són baixos.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article