La preparació que vam fer per la grip aviària fa cinc anys la rendibilitzarem ara, segons Juan José Badiola


"Els protocols d'actuació que es van crear ara fa quatre o cinc anys i l'adquisició de milions de dosis d'antivirals que va adquirir l'Estat seran de gran utilitat ara mateix", ha dit Juan José Badiola, expert en malalties emergents i referent en la malaltia de les vaques boges i grip aviària. El científic ha explicat en una entrevista a el matí de Catalunya Ràdio que estem preparats per afrontar una possible pandèmia arrel de la propagació de la grip porcina, tot i que considera que estem en una "fase compromesa" i que existeixen "possibilitats" que arribi a passar, confia en que els propers deu dies han de claus per a controlar la situació.

Davant del nivell 4 sobre 6 d'alerta que ha decretat l'OMS, l'expert assegura que de moment són només mesures de precaució i que els estralls que ha produït la malaltia a Mèxic han estat deguts a un retard en la reacció de les autoritats sanitàries fins que s'ha confirmat que era un brot de grip excepcional.

Badiola aclareix que la major part dels casos d'aquesta grip són lleus, cal tenir en compte, diu, que la població de Mèxic és de 105 milions d'habitants i que les mesures preventives no s'han pres amb la suficient celeritat. Assegura que la vacuna contra aquesta grip "encara tardarem un temps en trobar-la" i que no ens és útil la dissenyada per a la grip aviària. Afortunadament, afegeix, l'estat espanyol va adquirir en el seu moment  uns quants milions de dosis d'antivirals que si que seran útils i que si els haguessin de comprar ara seria gairebé impossible perquè "tothom vol antivirals en aquests moments".

Quant al consum de carn de porc Badiola ha tranquil.litzat de manera diàfana, assegurant  a més que, a partir de 70% l'element transmissor de la malaltia s'inactiva per complert.

Viure en la globalització te avantatges i inconvenients i en l'aspecte sanitari els riscos són més importants, ha afegit l'expert, que ha remarcat la necessitat que el sector veterinari treballi conjuntament perquè cada dia existeixen més elements patògens animals que poden ser transmesos a les persones i no només virus, també paràsits, protozoos, etc. Cal estar preparats i investigar per afrontar una resposta davant de situacions com la que vivim en aquests moments que es poden repetir degut a la globalització i el canvi climàtic. "Si fa deu anys em diuen que granges d'animals espanyoles estarien afectades avui per la "llengua blava" no m'ho hagués cregut, ja que aquí ho havíem passat els anys 50. Però la realitat és que esta passant", conclou contundent. Badiola apel.la a estar mentalitzats que malalties que semblaven descartades a Europa poden tornar com la malària, les que transmeten mosquits. El mosquit tigre pot transmetre virus i bacteris molt potents, i ja tenim població d'aquest insecte a Catalunya. D'altres exemples són el brot de Dengue a l'Argentina i Brasil, "hi ha molta gent d'aquí que viatja a aquests països, les possibilitats que hi hagi casos aquí són reals, pel que hem d'estar preparats i investigar per a prevenir".


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article