41 bodegues participaran al Slow Vitis 09 que se celebrarà al Convent de Sant Agustí de Barcelona els dies 10 i 11 de maig. Aquesta serà la tercera edició del certamen i l’aposta forta d’enguany serà pels vins biodinàmics, apart dels naturals i autòctons en què es basen les jornades. Hem parlat amb Rosa Solà presidenta d’Slow Food Barcelona-Vázquez Montalbán que ens ha marcat conceptes entre els diferents vins. “Biodinàmic, en poques paraules, és diferencia dels ecològics perquè a més té en compte les forces de la natura”, la taula rodona de dilluns 11 servirà per aprofundir en detalls a través d'experts internacionals.
Els tallers del diumenge estan pensats per a un public no professional i els participants podran saber més dels ceps autòctons, del treball de l’associació per a protegir vins que estan en perill de desaparèixer degut a la seva fragilitat, com és el cas de la Malvasia de Sitges, del potencial dels vins naturals –que no tenen súlfids afegits-. Però també hi haurà experimentació sensorial a través de propostes com els maridatges entre vins autòctons i embotits ecològics de la terra, l’aprenentatge de relacionar el suro amb els olors, i la cata de quatre vins autòctons.
Slow Food Barcelona – Vázquez Montalbán va tenir durant uns anys el goig de comptar amb aquest estimat escriptor i gastrònom, d’aquí el nom de l’entitat. “Va ser membre del moviment, era un avançat al seu temps, també en els conceptes de la cuina”, explica Rosa Solà, “defensava que la cuina era un dels pilars que formen la idiosincràcia d’un país i molta part de la seva obra literària té com a base la gastronomia i els valors autòctons”
Slow Food Barcelona-Vázquez Montalbán destaca l’interés que han despertat aquestes jornades entre els productors i manté que seguirà treballant per la defensa de la biodiversitat i per l’educació del gust. Per a l’organització ha comptat amb el suport de l’INCAVI i Turisme de Catalunya.
El moviment Slow food va néixer l’any 1986 per defensar el plaer lligat a l’alimentació, per gaudir de la diversitat dels aliments i dels llocs de producció i diferetns sistemes de producció. Es un moviment associació gastronòmica que compta amb més de 90.000 socis i té representació a 130 països.
Slow food preconitza l’educció del gust per lluitar contra la mala alimentació, els fraus alimentaris i l’homogenització dels nostres aliments. Defensa les especies animals i vegetals en perill d’extinció i sosté la necessitat d’un model agrícola menys intensiu, més net i més just.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari