Campanya per incentivar a marcar la casella "altres fins d'interès social" a l'IRPF 2008

La iniciativa arriba després de l'intent d'excloure les ONG catalanes de la distribució de l'IRPF


El Departament d’Acció Social i Ciutadania i la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social han presentat la campanya per incentivar els contribuents a marcar la casella “altres fins d’interès social” en la declaració de la renda.

La iniciativa arriba després de la polèmica per l’intent d’excloure les ONG catalanes de la distribució de l’IRPF per a fins socials. Finalment, un acord al Congrés va forçar l’executiu a prorrogar el sistema de distribució vigent. La campanya recorda el dret dels contribuents a decidir i se’n donarà difusió a través de la web www.tercersector.cat.

Històricament, Catalunya ha estat la comunitat on un major percentatge de declarants marquen l’opció ‘altres fins d’interès social’. Ho fa el 57% dels contribuents, 12 punts per sobre de la mitjana estatal. També és la comunitat amb un teixit associatiu més ampli i que ha presentat un major nombre de projectes.

L’any passat 341 entitats catalanes van presentar 754 projectes dels quals se’n van aprovar 506. Enguany, les entitats i el Govern esperen que arribin molts més recursos a Catalunya atès l’increment de recaptació que es va produir l’any passat al passar del 0,52% al 0,7%

Precisament Trinijove –l’entitat que ha acollit la presentació de la campanya- hagués estat una de les perjudicades en cas que la decisió del govern estatal de deixar fora les entitats d’àmbit estrictament català hagués tirat endavant. Aquesta associació té com a finalitat la promoció de la formació i l’ocupació a través de la realització de cursos, programes de reforç escolar, classes d’alfabetització per a immigrants i aules taller. Trinijove va rebre l’any passat 32.000 euros provinents de l’IRPF que serveixen per formar emprenedors a l’hora de crear les seves empreses

Els dubtes més comuns que resol la campanya

Cal decantar-se necessàriament per una de les dues caselles? La de l’”Església Catòlica” o la d’”Altres fins d’interès social”?

No. Des de l’any 2000, els contribuents poden optar per tres opcions: assignar el 0,7% només a les ONG; assignar el 0,7 només a l’Església; o escollir les dues opcions a la vegada, amb la qual cosa se’ls assigna l’1,40% dels impostos del contribuent

A què es destinen els diners resultants de marcar la casella “Altres fins d’interès social”?

A finançar projectes socials per als col•lectius desfavorits de l’entorn més proper, però també a programes de cooperació internacional, a través d’organitzacions no governamentals (ONG).

Marcar la casella suposa un cost econòmic per al contribuent?

No. L’elecció de qualsevol de les opcions d’assignació o deixar la casella en blanc, no te cap cost econòmic, i, per tant, la quantitat a ingressar o a retornar no quedarà en cap cas modificada.

Què passa si no es marca cap casella, es a dir, si es deixen en blanc?

Que l’assignació tributària del contribuent (0,70% o 1,40%, segons si deixa en blanc una o les dues caselles) s’imputarà directament als pressupostos generals de l’Estat.

Més informació: Campanya Renda 2008

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article