Els ajuts a la compra de cotxe a partir d'aquest dilluns

Paral·lelament els concessionaris han rebut la notificació que s'han acabat els fons del Pla Vive


El dilluns es començaran a aplicar les ajudes directes a la compra de cotxe que va anunciar dimarts passat el president Rodríguez Zapatero. Així, a partir del 18 de maig, els que vulguin adquirir un cotxe nou tindran un ajut de 1.500 euros com a mínim. D'aquests, 500 els aporta el govern central, i els 1.000 restants el venedor. Els 500 restants que haurien d'aportar les comunitats autònomes han quedat penjant de les possibilitats econòmiques de cada territori. El Conseller Josep Huguet ja ha avançat que els ajuts que provinguin de la Generalitat, dependran del futur finançament.

Des de l'anunci del president del govern central, les vendes de cotxes s'havien paralitzat i els venedors d'automòbils han fet sentir aquests dies el seu malestar per no haver estat avisats del pla amb més antelació. I ahir es va afegir un altre maldecap, una circular de l'ICO els avisava que s'havien esgotat abans d'hora els fons per a finançar sense interessos els 10.000 primers euros de la compra d'un vehicle a terminis. Alguns concessionaris que ja havien negociat algunes operacions les han hagut d'anul·lar, en d'altres casos s'hi han afegit nous condicionants com la subscripció d'una assegurança.

El cas és que amb data 13 de maig els concessionaris han rebut les instruccions de l'ICO a l'hora que s'anunciaven els ajuts de 500 euros a partir de dilluns, tot i que el Pla Vive havia de durar fins al 31 de juliol. El Pla dissenyat per l'equip del ministeri d'indústria, amb el ministre Miguel Sebastian al capdavant, no ha gaudit de massa bona premsa fins el punt que el ministre va acusar als bancs d'amagar el pla que podia suposar un estalvi de fins 2.000 euros en oferir 10.000 euros sense interessos.

Pel que fa al nou ajut el Conseller Huguet, en una entrevista a Catalunya Ràdio explicava que caldrà veure si el ministeri els traspassa la recaptació de l'IVA dels cotxes per tal que el govern català disposi de diners per complementar el pla. Segons un càlcul avançat fet per la Generalitat, les matriculacions haurien d'augmentar un improbable 30% perquè li sortís a compte. "Si aquest coixí no es materialitza, és difícil que els ajuts de l'administració catalana es materialitzin", ha avançat Huguet.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

  • O sigui que per una banda ens diuen que oferiran 1500 euros per comprar un cotxe - 1000 en el cas de Catalunya- i per l'altra ens treuen els 2000 que ens pagaven fins ara a través del Pla Vive. I a sobre queda com una mesura per a promoure la venda de cotxes... Em podria dir algú qui l'està assessorant a aquest home????

Comenta aquest article