Els productors d'oli acusen les marques blanques de desestabilitzar el mercat

El preu de l'oli d'oliva en origen ha baixat un 35% mentre que els costos de producció segueixen pujant


El sector de la producció d'oli d'oliva esta seriosament preocupat per l'evolució dels preus. Si fa uns dies era la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) que denunciava la caiguda del preu de l'oli d'oliva en origen fins a situar-se a nivells de 2002 amb una rebaixa d'un 30% en l'oli que es ven a granel, ara és l'Associació Valenciana de Productors (AVA-ASAJA) que denuncia la caiguda d'un 35% en les cotitzacions que té l'oli a peu de camp, mentre que les despeses de producció continuen anant per damunt. Des de 2007, lamenta l'organització, els preus  de fertilitzants, gasoil i productes fitosanitaris han pujat prop d'un 50%.

L'associació agrícola del País Valencià acusa la gran distribució i la seva imposició abusiva a través de la generalització de marques blanques, de ser la que està distorsionant el mercat. A través d'aquesta estratègia afebleix cada vegada més el productor i d'altres sectors de distribució, de camí cap al domini del mercat.

El preu de venda de l'oli a granel és un 30% inferior al de la campanya passada, de fet, el sector de l'oli és un dels que més pateix la crisi del sector agrari. La campanya 2008/09 ha estat una de les més productives en determinades zones, però en el conjunt de l'estat, la producció ha quedat per sota del 20% de la de 2007, pel que els pagesos no veuen motiu en aquesta rebaixa de preus. Segons la FCAC les cadenes de distribució consideren l'oli un producte reclam i l'estan venent, en molts de casos, a preu de cost.

Més informació: Ava-Asaja
                              FCAC

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article