La CE amplia els continguts de l'etiquetatge de productes comunitaris

La UE vol harmonitzar les condicions i normes de producció ecològica en tots els estats membres


La Comissió Europea va aprovar ahir una bateria de propostes per a millorar els sistemes de denominació i etiquetatge de begudes i aliments. Amb la base d'una millora en la comunicació sobre la qualitat dels productes agrícoles i un sistema unificador de criteris i més entenedor de l'etiquetatge, la comissària europea d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Mariann Fisher Boel va proposar ahir un seguit de mesures que serviran per diferenciar i certificar la qualitat d'uns processos de producció que han de seguir els agricultors europeus. "Els nostres productors s'han de basar en la reputació que han acumulat al llarg dels anys per a mantenir la seva comptetitivitat. Necessiten comunicar de manera més eficaç amb els consumidors sobre tot el que té a veure amb els seus productes", va explicar Fisher Boel en la presentació de la comunicació.

Segons la comissària, els agricultors de la UE compleixen amb exigències de producció que són entre les més estrictes del món, especialment pel que fa a protecció ambiental, benestar animal i ús de pesticides i medicaments veterinaris. Tot plegat li dóna un valor afegit als productes però, es pregunta, són recompensats en comparació amb l'esforç que realitzen?

Entre es objectius de la comunicació aprovada ahir hi ha el donar un especial relleu en l'etiquetatge a la identificació del lloc de producció. I també afegir detalls com la menció per als "productes d'agricultura de muntanya", o "productes tradicionals".

Entre les propostes també hi ha la creació d'un registre únic pel conjunt de les indicacions geogràfiques (tan pel vi i begudes alcoholiques com pels aliments) preservant les especificitats de cada sistema i, també, desenvolupar les lí­nies directrius en matèria de "bones pràctiques"  amb l'intent de reduir els riscos de confusió per part del consumidor i també les càrregues administratives dels pagesos.

Quant a l'agricultura ecològica la Comissió vol fer caure les barreres que entorpeixen la comercialització d'aquests productes al mercat únic, degut a la falta d'harminització entre les normes dels diferents estats membre. Per això s'esta treballant en un nou logo identificatiu d'ecològic  que serà obligatori a partir de l'1 de juliol de 2010 per a tots els productes ecològics que compleixin una normativa comuna als 27. Per al nou logo hi ha un concurs de disseny obert que accepta propostes fins al proper 25 de juny.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article