Consumidors denuncien encara més enduriment en les condicions d'atorgament de préstecs


Catalunya és, després d'Andalusia,  el territori estatal on més ha baixat el nombre d'hipoteques subscrites per a l'adquisició d'habitatge, durant el primer trimestre s'han contractat 8.113 hipoteques menys que el mateix període de l'any passat. Segons l'organització de consumidors UCE, aquestes dades mostren en gran part l'enduriment de les condicions d'atorgament de préstecs que apliquen les entitats financeres. Els principals entrebancs que troben els aspirants a un habitatge nou són l'encariment dels préstecs personals, hipoteques menys competitives per compensar la baixada de l'Euríbor i l'augment de les clàusules i pràctiques abusives en les diferents contractacions.

UCE compara el TAE que aplicaven en els préstecs personals les entitats financeres fa un any: 10'44% (març 2008) i 10'86% (març 2009), segons dades del Banc d'Espanya.

L'entitat constata alhora que els diferencials de les hipoteques que es contracten són molt per sobre de les de fa un any, en un intent de compensar la baixada de l'Euríbor que, sovint, impedeix que el consumidor surti beneficiat de la rebaixa d'aquest índex hipotecari.

Quant a la proliferació de clàusules i pràctiques abusives, l'entitat denuncia el blindatge de la hipoteca amb imposició d'una base d'entre el 3,5 i el 5%. Segons UCE es tracta d'una "clàusula molt perjudicial per al consumidor que impedeix que es beneficiï de la baixada de tipus d'interès, ja que imposa el tipus de referència mínim a pagar, quan ell no rep la mateixa compensació si fos a l'alça i de la que en la majoria dels casos ni tan sols s'ha informat de la seva existència".

Per altra banda, l'aplicació d'un interès de demora del 25%, suposa una indemnització desproporcionadament alta per al consumidor que retarda algun pagament que, considera l'entitat, en una situació com l'actual de crisi mereix una protecció especial. De fet, existeix jurisprudència que entén que el consumidor només s'hauria de limitar a retornar el principal més l'interès legal del diner que, ara per ara, estaria establert en el 4%. Si no és així, UCE lamenta que se seguiria compensant al banc per abusar de manera injusta de la butxaca dels consumidors, si no s'apliquen limitacions a aquest tipus de clàusules en els contractes.

Un altre dels fets que denuncia l'entitat són els retards sistemàtics a l'hora de revisar la hipoteca, especialment diu, quan hi ha d'haver una reducció dels imports que ha de desembutxacar el consumidor.

L'obligatorietat de contractar d'altres productes que no tenen res a veure amb el préstec hipotecari (targetes, domiciliació de nòmines o assegurances de vida, també es podria integrar al conjunt de pràctiques abusives, explica l'organització en un comunicat.

Quant als crèdits personals, l'aplicació d'interessos moratoris desproporcionats que superen sovint el 27% no és coerent amb la Llei de Crèdit al Consum que disposa "que en cap cas es podran aplicar crèdits que es concedeixin, a manera de descoberts en comptes corrents..., un tipus d'interés que derivi en un taxa anual equivalent o superior a 2,5 vegades l'interés legal del diner". Tenint en compte que hores dara aquest interés legal del diner és al 4%, aquests interessos en crèdits personals per moratòria no haurien de superar el 10%.

Més informació: UCE

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article