L'ACA incorpora 22 municipis de les Terres de l'Ebre en el mapa de risc de contaminació per nitrats


Per primera vegada l'Agència Catalana de l'Aigua ha inclòs 22 pobles de les Terres de l'Ebre en el mapa de zones vulnerables per contaminació de les aigües subterrànies per nitrats d'origen agrari. L'informe es basa en el registre de 55 punts d'aigua en els que s'ha detectat un increment en les concentracions de nitrats, especialment en zones de la Terra Alta i de manera més generalitzada a l'aqüífer de la fossa de la Móra, al centre de la Ribera d'Ebre. En la majoria dels punts analitzats rondaven els 30 ml per litre d'aigua, i esporàdicament els 40 coincidint amb una zona on el cultiu intensiu de fruticultura és molt estès. L'OMS i la Unió Europea tenen fixat el màxim de nitrats a l'aigua potable en 50 ml per litre.

Consumir aigua per damunt d'aquests límits, segons aquests organismes, pot provocar a mig termini problemes de salut importants, especialment en infants, embarassades i adults amb acidesa gàstrica reduïda.

L’altra zona afectada per alts nivells de nitrats comprèn els municipis del Baix Ebre i Montsià situats sobre l’aquïfer de la Plana de la Galera. L’informe apunta que la concentració de nitrats és manté, en tots els casos, per sota dels 60 ml/litre i que només en un punt, a Santa Bàrbara, anys enrere es van superar els 50 ml/litre. El director del Serveis Territorials d’Agricultura a l’Ebre, Antoni Espanya, explica al Diari de Tarragona que el pou de subministrament d’aigua potable al municipi va superar puntualment el nivells recomanats per l’OMS l’any 2004 i els problemes es van resoldre amb la construcció d'un nou pou.

Els nitrats que es poden trobar a les aigües subterrànies tenen diversos orígens. En aquest cas, l’informe apunta que la quantitat de nitrogen generada per la ramaderia a les Terres de l’Ebre i el Priorat és de 7,14 milions de tones l’any. A banda de les dejeccions dels purins, més de 160.000 quilos abocats provenen de les 23 estacions depuradores que hi ha al territori. L’altre font és l’ús dels adobs nitrogenats per a millorar el rendiment de les explotacions agràries.

La incorporació dels 22 municipis al mapa català de zones vulnerables per nitrats suposarà l’aplicació per part de mesures per disminuir la càrrega contaminant, per exemple, la restricció en l’obertura de noves granges i la recomanació de reduir l’ús dels adobs nitrogenats.



Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article