Denuncien Carrefour de Reus per frau en l'etiquetatge d'olis


El sindicat Unió de Pagesos ha presentat una denúncia, davant l’Agència Catalana de Consum, contra Carrefour a Reus per frau i engany en l’etiquetatge de dos tipus d’olis de la marca blanca d’aquesta cadena de distribució. El sindicat ha presentat el resultat de les anàlisis d’ampolles (mostres) de dos tipus d’olis d’oliva verge extra de la marca Carrefour, “intenso” i “suave”. En el primer cas, per l’oli d’oliva d’aquesta marca blanca etiquetat com a “intenso” ha trobat una intensitat de fruitat d’oliva del 4.8, quan hauria de ser d’un mínim de 6,

tal i com ho estableix el Reglament (CEE) 2568/1991 de la Comissió Europea; pel que fa al denominat “suau”, tampoc no s’ajusta a aquesta normativa europea que regula els qualificatius utilitzables en l’etiquetatge de l’oli d’oliva. Les anàlisis van ser encarregades al Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR).

Unió de Pagesos vol que els consumidors i les entitats es puguin sumar a la denúncia presentada pel sindicat. Amb aquesta denúncia, el sindicat vol reclamar que es garanteixi el dret del consumidor a una informació veraç en l’etiquetatge de l’oli d’oliva, així com el dret del productor a percebre el valor afegit del seu producte.

D’altra banda, a petició d’Unió de Pagesos el DAR ha convocat  aquest dijous unaTaula Sectorial Extraordinària de l’Oli d’Oliva a Lleida per tal d’analitzar la situació del mercat del sector.

El sindicat ha avançat que presentarà les seves mesures davant de la greu crisi de preus que pateixen els productors:

- Una campanya de promoció directa al consumidor sobre la qualitat dels olis d’oliva catalans de DOP: més sostenibles i de més qualitat que els de marca blanca; així com, una campanya de promoció directa a la restauració.
- Modificació de les normes de comercialització per tal de permetre que els Estats Membres de la UE puguin prohibir la comercialització de les barreges d’oli d’oliva amb oli de llavor.
- Increment de les inspeccions i controls de l’etiquetatge, sembla que no tot el que s’etiqueta com a oli d’oliva verge extra ho és. Cal evitar els fraus al consumidor.
- Que s’investigui si l’oligopoli de la gran distribució ha infringit l’article 2 de la llei 15/2007, de 3 de juliol, de Defensa de la competència, per abús de posició dominant; o bé l’article 14 de la llei 7/1996, de 15 de gener 1996, d’Ordenació del comerç minorista, respecte a les ventes amb pèrdues.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article