El paisatge és important per a la qualitat de vida de les persones perquè, a més de ser un element de gaudi estètic, té valors emocionals i pot generar benestar als seus habitants, com també pot produir l'efecte contrari. Joan Nogué, catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona i director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya no té cap dubte sobre aquest vincle emocional dels paisatges amb la seva població. Nogué, que ha estat distingit enguany amb el Premi Jaume I d’Urbanisme, Paisatge i Sostenibilitat creat per la Generalitat Valenciana i la Fundació Valenciana d’Estudis Avançats, ha publicat una llarga llista d’articles i llibres sobre el tema, l’últim dels quals, “Entre Paisatges” (Àmbit 2009), defensa l’existència d’altres paisatges invisibles que interactuen amb les nostres emocions: paisatges sonors, paisatges de la memòria, paisatges de les olors.
En aquesta entrevista Nogué fa incís en l'embelliment espectacular que ha tingut el paisatge de moltes ciutats després del franquisme i que, afirma, contrasta amb el descuit que ha patit gran part de la resta del territori. Joan Nogué lamenta també la poca planificació supramunicipal que ha existit fins fa poc, fet que ha derivat en un minifundisme de polígons industrials que "ha estat un autèntic desastre i ha impactat greument sobre els nostres paisatges". La creació d'un sol polígon per a diversos municipis, subratlla, acompanyat d'una política de compensacions entre els pobles associats, l'aplicació de noves tecnologies i estratègies d'ocultació o mimetització de l'entorn, hagués evitat aquesta fracturació de paisatges que deriva en un territori "esquitxat" de polígons malgirbats, mig abandonats i mancats de serveis.
El professor defensa que, justament el principi de sostenibilitat, és el que menys s'ha tingut en compte a l'hora d'urbanitzar un paisatge. Si un indret és atractiu i es decideix viure d'ell, s'ha de fer de manera que les properes generacions han de poder seguir vivint d'aquest paisatge.
Vídeo de l'entrevista
Aquesta entrevista és una col.laboració entre JORNAL i SIES.TV
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari