La CE permet des d'ara vendre cogombres corbats o pastanegues nuoses

Unió de Pagesos demana al DAR i a l'Estat que mantingui els criteris de qualitat seguits fins ara


El dia 1 de juliol de 2009 ha acumulat uns quants canvis en el funcionament i regulació de diferents àmbits. Aquesta data també es recordarà com el primer dia a partir del qual es va deixar de regular la mida i la forma de les fruites i les hortalisses que es comercialitzen a la Unió Europea. En un intent de simplificar les normes comunitàries i la reducció de tràmits burocràtics, les autoritats de la CE han acordat permetre que es venguin cogombres deformats o pastanagues recargolades "és molt millor que la comunitat abandoni la regulació d'aquest camp i es deixi en mans dels agents de mercat" va explicar la comissària  d'Agricultura, Mariann Fischer Boel. Queda en mans dels consumidors doncs tenir a l'abast una gamma més àmplia de productes ja que, segons Fischer, no té sentit llençar tones de productes només perquè no tenen una mida o una forma adequada.

Els canvis s'apliquen a 26 productes: albercocs, carxofes, espàrrecs, albergínies, alvocats, mongetes, cols de Brussel.les, pastanagues, broquil, cireres, carbassó, cogombre, bolet conreat, alls, avellanes amb clova, col, porros, melons, cebes, pèsols, prunes, api, espinacs, nous amb clova, síndria i endívies.

Per la seva banda, Unió de Pagesos, ha demanat al DAR i a l'Estat que mantingui els criteris que han seguit fins ara per a la venda de productes de qualitat. El sindicat s’oposa a la nova regulació ja que considera que no garanteix les qualitats organolèptiques mínimes per al consum.

D’altra banda, UP retreu que posar aquests vegetals al mercat fa disminuir el valor del producte de qualitat i suposa un desavantatge competitiu per a la producció catalana, la qual ha apostat sempre per la qualitat i no per la quantitat. La situació s’agreuja encara més si es té en compte el context global de crisi que afecta molt especialment el sector agrari.

Unió de Pagesos recorda que la legislació obliga igualment a etiquetar la fruita i la verdura correctament indicant el país d’origen, la categoria, la varietat i el tipus comercial de la producció de fruita i verdura tant si ha estat produïda a la UE com si és d’importació per tal de garantir el dret d’informació del consumidor.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Comenta aquest article