La CE destina 100 milions d'euros a microcrèdits per aturats que vulguin crear un negoci


La Comissió Europea ha proposat la creació d'un nou instrument de microfinançament que ofereix crèdits a petites empreses i a persones que hagin perdut la feina i desitgin crear el seu propi negoci. La iniciativa comptarà amb un pressupost inicial de 100 milions d'euros, que podria arribar a mobilitzar més de 500 milions a través d'institucions financeres internacionals, i en particular el Grup Banc Europeu d'Inversions (BEI).

Els microcrèdits s'adrecen específicament a les empreses de menys de 10 treballadors i als aturats que volen crear un negoci. A Catalunya, un 93,7% de les empreses entren dins del perfil de microempresa.

"La crisi econòmica farà que aquest any es quedin a l'atur uns tres milions i mig de persones en tot l'àmbit de la UE. La crisi financera ha esgotat el crèdit per a aquells que volen crear o desenvolupar la seva pròpia empresa", argumentava Vladimir Špidla, comissari de treball i Afers Socials, en defensa de la iniciativa.

La finalitat del nou instrument de microfinançament és facilitar a les persones que, en l'actual context d'oferta creditícia reduïda, podrien tenir dificultats a l'hora d'accedir a fons per a la creació d'empreses. També als treballadors que han perdut la feina o corren el risc de perdre-la i volen establir-se pel seu compte tindran un millor accés a fons i es beneficiaran de mesures de suport addicionals, com ara tutoria i formació.

S'espera que el pressupost inicial de 100 milions d'euros mobilitzi 500 milions d'euros de crèdit en cooperació amb institucions financeres internacionals com ara el Grup BEI. Això podria donar lloc a prop de 45.000 préstecs al llarg d'un període de fins a 8 anys.

A la UE, microcrèdit significa préstecs inferiors a 25.000 euros. Els microcrèdits estan dissenyats per a miocroempreses, amb menys de deu empleats (el 91% de totes les empreses europees i el 93,72% de les empreses catalanes), i per a persones a l'atur o iniciatives que volen esdevenir treballadors autònoms però no tenen accés als serveis bancaris tradicionals. El 99% de les empreses que es creen a Europa són microempreses o petites empreses i un terç són creades per persones sense feina.

La proposta de la Comissió serà debatuda pels Estats membres de la UE al Consell de Ministres i pel Parlament Europeu, seguint el procediment de codecisió. La Comissió espera que el nou instrument de microfinançament del programa Progress sigui operatiu el 2010.

Més informació: Proposta CE

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article