Presenten una "declaració" de professinals de la salut contra la incineració de residus


Aquest dijous 16 de juliol el plenari de l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i de Tractament dels Residus (EMSHTR) tindrà sobre la taula l'aprovació del Programa de gestió de residus 2009 - 2016. Davant d'aquest fet, la Plataforma Cívica per a la Prevenció de Residus recorda una vegada més el seu rebuig a aquest Programa per considerar que aposta per la incineració com a sistema de tractament prioritari de les deixalles i assegura que, de tirar-lo endavant, l'Entitat Metropolitana “farà el triplet” ja que reflecteix una política insostenible a nivell ambiental, social i econòmic. El dia abans, un col.lectiu de professionals de la salut que se suma al rebuig de la incineració de residus municipals, presentarà la campanya a la seu del Col.legi de Periodistes de Barcelona.

Els metges han signat una declaració denunciant els riscos per la salut associats a les emissions d'aquestes incineradores. Es mostren contraris a la nova tendència que creix entre empreses del sector, enginyers, constructors i institucions catalanes que aposten per la crema de residus com a "solució" per a fer front al fracàs de la gestió de residus.

Aquests professionals de la salut retreuen a les autoritats metropolitanes el suport a la incineració de residus enlloc d’apostar decididament per la prevenció i la recuperació dels residus com a recursos materials.

Els detractors d'aquest Programa asseguren que no planteja mesures ni compromisos eficaços per reduir els residus i que posposa fins l'any 2016 assolir els objectius de recuperació del 48% que el Programa de Gestió de Residus Municipals de la Generalitat planteja pel 2012. A més, renuncia a prioritzar la recollida selectiva malgrat el fracàs del model actual de gestió dels residus amb instal·lacions de tractament com els ecoparcs.

El col.lectiu lamenta que el Programa que es presenta a aprovació posa tot l’èmfasi i les inversions en els tractaments dels residus que no provenen de la recollida selectiva mitjançant tractaments de final de canonada.

Les incineradores no fan desaparèixer les deixalles, addueixen, només les transformen en gasos, cendres i escòries molt més tòxics que els residus originaris.

Consideren que la incineració resulta massa cara ja que les inversions destinades a aquest tractament són del 77’2% del total. Els alts costos de manteniment d’aquest esquema de tractament plantejarà un balanç financer amb un dèficit d’entre 20 i 40 milions d’€ a l’any, que comportarà un augment injust de la fiscalitat, conclouen.

Més informació: Una indústria que ven fum

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article