El govern català fa oficial el vist-i-plau al nou finançament


El Govern català ha donat el vist-i-plau a la proposta de nou model de finançament presentada pel Ministeri d’Economia i Hisenda. L’aval a l’acord servirà perquè el conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, el traslladi avui al Consell de Política Fiscal i Financera de l’Estat.

El nou model desenvolupa l’Estatut en la seva màxima potencialitat en tots els seus preceptes, segons un comunicat de l'executiu català. L’acord representa un nou model, un canvi de fons respecte del model actual diu, que consolida i fa efectiva la relació bilateral de Catalunya amb el govern de l’Estat i subratlla que no és una revisió periòdica més del model.

La nota destaca alguns aspectes de l'acord com és que els ingressos de la Generalitat provindran gairebé exclusivament dels impostos que paguem els catalans.

El Govern disposarà de més capacitat de decisió sobre els seus impostos i tindrà la clau dels seus ingressos. Quant als recursos per càpita de Catalunya se situaran, per primera vegada, per sobre de la mitjana de les comunitats autònomes, remarca el comunicat. El sistema d’anivellament permetrà que una part dels impostos que els catalans paguem per sobre la mitjana reverteixi en més recursos per a la Generalitat i per tant, per a revertir sobre serveis bàsics.

Un altre dels elements que reforcen positivament l'acord assolit és que la variable bàsica per distribuir els recursos anivellats serà la població; a més, la variació de la població en l’última dècada juga un paper essencial en la distribució dels recursos addicionals. El nou model integra l’augment de població registrat per Catalunya i, per tant, reconeix els efectes del fenomen migratori. Aquesta premissa serà de les més importants a tenir en compte i s’actualitzaran anualment les variables bàsiques del model, com la població, i es revisaran cada cinc anys els paràmetres estructurals del sistema.

Més informació: Acords de Govern

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article