La dessalinitzadora que ens ha de garantir més qualitat de l'aigua ja funciona


La dessalinitzadora del Prat funciona des d'ahir donant servei a més d'un 60% de població del Principat. És la més gran d'Europa per abastament urbà i subministrarà aigua potable als veïns de l'àrea metropolitana de Barcelona i comarques del Penedès, Baix Llobregat, Anoia, Garraf, Barcelonès, Vallès Oriental i Occidental i Maresme. Un pas important per a obviar la dependència d'aigua potable del sistema Ter-Llobregat i uns diners per a la seva construcció que en un 75% ha aportat la Unió Europea i la resta el Ministeri de Medi Ambient. Una  obra mastodòntica sorgida com a reacció a la incertesa de les massa freqüents etapes de sequera. L'anunci de la posada en funcionament de la planta ve acompanyat de l'esperança d'obtenir un millor gust i qualitat de l'aigua de l'aixeta, que podria comportar un estalvi als consumidors en molts aspectes: la despesa en reparació d'electrodomèstics i canonades, en l'energia per escalfar aigua, en detergents i suavitzants o en equips d'osmotització domèstics.

La  nova instal·lació podrà produir fins a 60 hm cúbics/any (és a dir, 200 milions de litres al dia). El procés de dessalinització es farà per osmosi inversa, de cada 100 litres d'aigua de mar captada se n'obtindran 45 litres d'aigua dessalinitzada (més informació sobre les fases de dessalinització, en PDF).

Per generar 1000 litres d'aigua potable només caldrà l'electricitat que consumeix una llar durant quatre hores. Això suposa una despesa energètica cinc vegades menor que la que utilitzaven les dessalinitzadores dels anys 80 i la meitat de la que utilitza la Tordera. (més informació sobre el consum energètic de la nova planta, en PDF).

Més informació:
Sobre consum elèctric


Sobre les fases de dessalinització

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article