Promouen el Medi ambient com a Dret Humà Fonamental

És una iniciativa del gironí Lluís Maria de Puig


El senador gironí i president de l'Assemblea del Consell d'Europa Lluís Maria de Puig ha anunciat que des que va accedir a la presidència d'aquest organisme, ara fa un any i mig, es va proposar introduir al Conveni Europeu de Drets Humans, el dret de les persones a un medi ambient saludable.

De Puig forma part de l'Assemblea del Consell des de fa 25 anys i en diferents ocasions ha tantejat aquesta possibilitat però sempre havia rebut la mateixa resposta: el Medi Ambient és un dret col·lectiu i per tant no es pot definir dins dels drets individuals de les persones com a Dret Humà. Tot i així la seva persistència en aquesta qüestió ha fet que ara que és el president de l'Assemblea hagi trobat prou suport per plantejar-ho.

De prosperar, la iniciativa tindria repercussions notables en l'àmbit jurídic, ja que qualsevol ciutadà podria adreçar-se al Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg per denunciar la contaminació d'un riu, uns abocaments o les activitats que malmeten el medi i que l'afecten a ell com a persona. 

El procés per arribar a declarar el Medi com a Dret Humà és llarg i passa primer per presentar la proposta en nom de l'Assemblea al Consell de Ministres. Aquests han d'encarregar la constitució d'una comissió que elabori el text, amb tots els estudis, jurídics, econòmics, sociològics que calguin i finalment si tot prospera els estats membres han de ratificar-lo i incorporar el nou dret a la seves legislacions.

Si tot va com sembla, l'Assemblea aprovarà al setembre la proposta de Lluis Maria de Puig i la traslladarà al Consell de Ministres dels 47 estats membres del Consell d'Europa. Caldrà esperar dos mesos a tenir una resposta, que s'espera positiva i començar els treballs de redacció del nou dret fonamental.

Més info: el Punt

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article