No podem saber amb exactitud com s’ha generat l’electricitat que ens arriba a casa, però des de fa prop d’un any sí que podem conèixer quines fonts s’han utilitzat per generar electricitat a tot l’Estat (és obligatori que aparegui a la factura de la llum). Estar informats està bé, però... ¿podem fer alguna cosa com a usuaris per tal que l’electricitat es generi amb energies renovables?
Els beneficis de ser usuari d’energia verda certificada els gaudeixen ja a tot Europa prop de 35 milions de famílies [2]. Al Regne Unit, per exemple, hi ha diferents empreses que n’ofereixen. Una d’elles, Ecotricity tenia més de 25.000 abonats domèstics i 2.300 empreses a finals de 2007, i assegura que per cada lliura esterlina d’electricitat consumida pels seus clients n’inverteix una en nous subministraments basats en energia renovable, principalment eòlica. La tarifa que ofereix és només 0,5 penics més cara que la convencional, i estalvia 1,75 tones d’emissions de carboni per client. [3].
A l’Estat espanyol, entre el 2003 i el 2006 va funcionar una petita empresa que permetia a l’usuari domèstic contractar electricitat d’origen renovable, a preus molt similars a la tarifa regulada que fixa l’Estat. Ara bé, el sistema posa molt difícil que empreses comercialitzadores puguin ser viables, ja que el preu al que es “compra” l’electricitat al mercat majorista està sovint per sobre de la tarifa regulada. Finalment l’empresa que comercialitzava l’electricitat verda es va veure obligada a deixar de fer-ho [4]. Els canvis en el marc regulatori poden fer que contractar electricitat renovable a la llar torni a ser possible.
[1] Dades del balanç energètic de Catalunya el 2006. ICAEN (www.gencat.cat/icaen)
[2] Segons un article de Reuters
[3] http://www.ecotricity.co.uk
[4] http://www.terra.org/servicios/electranorte.html
Per saber-ne més:
- Informació sobre electricitat de la Comissió Europea
- Campanya de Greenpeace per a poder escollir electricitat d’origen renovable a les llars.
- Web de Gesternova, empresa comercialitzadora d’electricitat exclusivament d’origen renovable generada pels socis de l’Associació Espanyola de Productors d’Energia Renovable – APPA.
Nota: aquest és un article que forma part de la quarantena de "Petites idees per a garantir un gran futur" elaborades pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), i que podeu trobar cada setmana a la secció que ofereix Jornal en col.laboració amb el CADS
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari