Campanya dirigida als més menuts per a co-responsabilitzar en les tasques de la llar


El Departament d'Acció Social i Ciutadania ha posat en marxa una campanya per treballar la co-responsabilitat en les tasques de la llar dirigida als més joves de la casa. Per això presenta tres eines concretes: El joc de les tasques de la llar de les cuques, un joc de taula per als més petits en que es recompensa la bona predisposició a compartir tasques en família. Un altre dels instruments de la campanya és "la piràmide de les tasques familiars", es tracta d'una imatge gràfica d'una piràmide invertida que reparteix tasques de la llar agrupades per franges d'edat, de més a menys dificultat. I per últim el suggeriment d'algunes activitats educatives que ajuden els pares a motivar als més petits a participar en les tasques domèstiques.


El joc de les tasques de la llar de les cuques té una doble funció: és un joc de taula que a la vegada té format d'estovalles individuals. Hi poden participar totes les persones de casa de forma divertida i fàcil, i, alhora, introdueix elements entorn a les responsabilitats compartides de les tasques de la llar. A partir del clàssic joc de les escales una família de cuques realitza diferents activitats domèstiques i de cura i guanya quin arriba abans a la casella final, en què es recompensa la coresponsabilitat jugant en família.

La piràmide de les tasques familiars té l'objectiu de treballar la coresponsabilitat dins la llar i fer un repartiment equitatiu de les tasques diàries entre les persones de la família. Es tracta de l'edició d'una imatge gràfica que consisteix en una piràmide invertida: "A cada edat la seva tasca: compartim el temps!", que permet orientar a les mares i pares en el tipus d'activitats que poden fer els infants agrupant-les per diferents grups d'edat, de més a menys dificultat:

•Per les persones adultes (per exemple, planificar la intendència)
•pels i les adolescents (per exemple, anar a comprar)
•per a infants de 7 a 12 anys (per exemple, baixar la brossa)
•per a infants de 4 a 6 anys (per exemple, guardar els mitjons al calaix)
•per a infants fins a 3 anys (per exemple, guardar les joguines)

Activitats educatives entorn a la coresponsabilitat fan un conjunt de suggeriments amb què pares i mares poden engrescar a les criatures per a participar en les tasques de la llar.

1.Tu hi pintes molt!

Una manera d'entendre el concepte de coresponsabilitat a la llar i de fer-nos conscients que a casa entre totes i tots ho fem tot!.

2. Enamora't de casa!

Una manera de donar a conèixer quines són les tasques i responsabilitats que es fan necessàries per al desenvolupament de la vida quotidiana de les famílies: les feines domèstiques com cuinar, rentar, escombrar, netejar, comprar, endreçar, etc. i d'altres com organitzar, planificar, supervisar i encara d'altres més com tenir cura de la resta d'integrants de la família i vetllar per al seu benestar tot ajudant-los en el seu dia a dia, com ara fer els deures, treure a passejar, acompanyar al metge... I tot, fet amb molt d'amor, perquè a la llar estimar és compartir.

3. És quan col·laboro que em faig gran!

Un missatge especialment dedicat als infants i els joves, que han de trobar en la col·laboració amb les persones grans en les tasques de la llar una eina bàsica per al desenvolupament de les seves capacitats d'autonomia i els valors de solidaritat i responsabilitat. La solidaritat comença per allò que tenim més a prop. La solidaritat a la llar comença per entendre que allò que no fem nosaltres ho hauran de fer les altres persones (la mare, el pare, l'avi, l'avia, les persones de l'entorn, etc). Per tant, fomentar aquesta col·laboració facilita, segons la campanya, la presa de consciència d'aquests valors de solidaritat i empatia i afavoreix la creació d'un entorn domèstic més agradable, més equitatiu i més humà, a la vegada que pren força l'autonomia personal.


Més informació:

 piràmide de tasques per edats

  El joc de les tasques de la llar de les cuques

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article