La sorra de les platges de Barcelona és d'elevada qualitat sanitària i ambiental

Aquesta és la conclusió d'un estudi elaborat per la Diputació que recull mostres de sorra de 18 platges des de 2004


Des de l'any 2002, l'Àrea de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, amb la col•laboració de laboratoris externs, realitza el control microbiològic de la sorra de les platges de 18 municipis del litoral de la província de Barcelona.

Des de 2004, la Diputació disposa dels resultats analítics obtinguts i ha considerat oportú publicar els resultats obtinguts fins a la data atesa la qualitat sanitària i ambiental de la sorra de les platges dels municipis de la província analitzats.

L'estudi s'ha efectuat amb els resultats de laboratori de 1.680 mostres de sorra corresponents a 25 platges d'un total de 7 dels 18 municipis considerats (tots els del litoral a excepció dels que pertanyen a l'àrea metropolitana), recollides durant els mesos de juny a setembre del període 2004-2008. Es va utilitzar una metodologia consensuada entre els laboratoris d'anàlisi implicats i les administracions que efectuen aquest control analític a Barcelona. Amb freqüència quinzenal, es van prendre mostres de sorra de cada platja en dues zones diferenciades pel seu grau d'humitat. Es van analitzar els microorganismes: E. coli, estreptococs fecals, Staphylococcus aureus, fongs i llevats.

Es van calcular els recomptes mitjans de bacteris fecals, fongs i llevats, els percentatges de mostres en funció dels intervals de contaminació fixats i es va investigar la presència/absència del patògen S. aureus.

S'ha pogut comprovar que aproximadament un 8% de les mostres analitzades han incomplit algun dels paràmetres microbiològics considerats, en ambdues zones de mostreig. Els nivells de contaminació fecal s'han mantingut sempre molt per sota dels llindars de tolerància fixats. Respecte els fongs i els llevats, els percentatges d'incompliment no han superat el 3% de les mostres. S'ha constatat que pràcticament la totalitat de les mostres han donat negatiu per a S. aureus, en totes dues zones de mostreig.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article