El caos regna en la liberalització de les tarifes elèctriques

Facua adverteix que l'estalvi anunciat pel ministre Sebastian és "fictici"


Un mes després de la liberalització del mercat elèctric regna la confusió entre els usuaris. Tan si han optat per buscar en el mercat lliure "són ofertes molt complexes" amb unes avantatges que a la fi són ridícules i variables setmana a setmana, com pels abonats que han decidit restar en la TUR, pel ball de xifres que els arriba. Per la banda del govern asseguren que hi ha un estalvi i per la banda de les associacions de consumidors es retreu que aquest estalvi que anuncia el Ministeri d'Indústria "és ficció". Al mig de tot plegat, la Comissió Nacional de l'Energia que, veient com deriva la situació, reclama un "contracte tipus" a les companyies perquè els consumidors tinguin l'opció de comparar ofertes.

L'organtizació de consumidors Facua ha advertit que l'estalvi de la factura elèctrica que anunciava el ministre Sebastian fa uns dies no és real. El ministre avançava la setmana passada que els abonats que optessin per contractar en el mercat lliure podien arribar a estalviar fins un 7% de la factura elèctrica. 

Davant d'aquesta afirmació, Facua assegura que el descompte més gran que poden trobar la majoria d'usuaris és del 2% i s'aplica en el preu del kWh i no sobre el total de la factura.

Les anàlisis fetes per l'organització de consumidors mostren que hi ha un altre descompte per a usuaris amb menys de 10kWs de potencia contractada, però la majoria no hi poden accedir perquè cal  tenir contractats a partir de 5 kWh. En aquest cas el descompte és del 2,5% - un 3,5% si es contracta i utilitza una targeta gratuïta-.

Un "consumidor tipus" que consumeix més del doble que el consumidor mig

El ministre també va anunciar un hipotetic estalvi de 28 euros en el mercat lliure, segons un estudi fet per la Comissió Nacional de l'Energia. Però la base referenciada, no coincideix tampoc amb la majoria d'usuaris ja que el consum mig d'aquest estudi era de 667 kWh, el doble que el consumidor mig a l'estat espanyol, a més d'una potència contractada de 5,5kW. El mateix estudi conclou que l'usuari que té contractats 3,3kW i consumeix 250 kwh, estalviaria en realitat 8,39 euros l'any, si fa el pas d'abandonar la TUR a la recerca d'estalvi en el mercat lliure.

La CNE insisteix en la necessitat que els usuaris comptin amb un "contracte tipus" per a poder comparar

Davant de la confusió regnant en el primer mes d'aplicació de la tarifa d'últim recurs (TUR) i de l'anomenada liberalització elèctrica,  la CNE ha demanat al Govern central que l'usuari tingui opció a tenir un contracte tipus, després d'un intent d'aclarir ofertes durant la setmana del 7 al 14 de juliol i les nombroses dificultats que ha trobat per aclarir-se.

En qualsevol cas,  segons recull Cincodias, un 75% dels consum d'energia elèctrica està ara mateix en el mercat lliure. El 25% restant que es manté en tarifa representa 25 milions de llars i punts de subministrament.



Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article