La finca d'eucaliptus més gran del Principat es replanta amb espècies autòctones


El Departament de Medi Ambient està substituint eucaliptus per arbrat autòcton a Ca n’Oller de Furiosos, la finca, de 165 hectàrees, és la més gran d'aquest tipus de plantació a Catalunya, i és al Montnegre - Corredor.

Es tracta de canviar progressivament l'espècie principal del bosc per d'altres que responguin a les característiques naturals de la zona i millori la rendibilitat de la finca. L'espai situat a la zona de Sant Celoni (Vallès oriental), va patir un incendi l'any 1973 i es va repoblar amb eucaliptus que ara s'han substituït en una primera fase per 21.510 plançons d’alzina surera, pi pinastre, pi pinyer, cirerer, roure africà, castanyer, vern i freixe.

Fins ara, s’han eliminat els eucaliptus que estaven pitjor adaptats i patien més els efectes de les gelades. D’aquí a uns anys, quan es vegi el resultat del canvi d’espècie, i amb els ingressos que generin noves tallades d’eucaliptus, continuaran els treballs de substitució, ja que és l’alternativa més viable econòmicament i ecològica, segons el Departament.

La finca Ca n’Oller de Furiosos va patir un incendi forestal l’any 1973 que va destruir l’arbrat en una superfície de 165 hectàrees. Un any després, es va començar a reforestar amb eucaliptus, ja que, en aquell temps, es van elaborar estudis de viabilitat d’aquesta espècie i se n’esperava un bon resultat.

Amb la creació del Pla d’espais d’interès natural, l’any 1992, la finca va entrar a formar part de l’EIN del Montnegre-el Corredor, i l’any 2006 es va incloure dins dels espais proposats per formar part de la xarxa Natura 2000 de la regió mediterrània com a lloc d’importància comunitària (LIC). Aquest espai té diversos hàbitats d’interès comunitari com són vernedes, suredes, castanyedes i rouredes ibèriques de roure valencià i roure africà.

Amb el temps, però, s’ha vist que els eucaliptus no estan del tot ben adaptats ecològicament a la zona, bàsicament perquè s’ha observat que, en uns rodals determinats, els eucaliptus no suporten les gelades que es produeixen amb una certa freqüència a la zona, i perquè el creixement és baix comparat amb l’esperat inicialment. També hi ha el condicionant que la rendibilitat de l’espècie s’ha vist reduïda al llarg del temps.

A Catalunya, hi ha unes 2.500 hectàrees poblades amb plantacions d’eucaliptus. La majoria d’aquestes plantacions estan en la mateixa situació que la finca on treballa ara el Departament de Medi Ambient i Habitatge. En alguns casos, hi ha hagut un abandonament perquè aprofitar els eucaliptus dóna als propietaris molt poc benefici i canviar d’espècie és molt costós econòmicament.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article