Etiòpia torna a demanar ajut per crisi alimentària


El govern etíop fa una crida a la comunitat internacional perquè l'ajudi econòmicament a fer front a la nova crisi alimentària. A la pobresa que acumula el país durant anys s'afegeix una de les pitjors sequeres que es recorda. Una situació similar a la de 1984 on van perdre la vida prop d'un milió d'habitants. El comitè Internacional de la Creu Roja calcula que prop de 14 milions d'etíops necessitaran ajut alimentari l'any vinent. De seguir així les coses, 6 milions de persones estan en perill de perdre la vida a Etiòpia, segons ha explicat el seu primer ministre, Meles Zenawi a la BBC.

Canal Solidari explica que a les contínues collites fallides per la falta de pluja s'hi afegeix una pujada del 150% del preu dels cereals, aliment bàsic per aquella població. Xifres de l’ONU indiquen que són necessaris més de 190 milions d'euros per finançar l’emergència a Etiòpia. Més greu és l'alarmant encariment del tef, cereal amb el qual s'elabora un tipus de pa que constitueix l'aliment bàsic de tots els etíops. Com a conseqüència, les famílies estan reduint els seus àpats diaris, comprant aliments més barats però menys nutritius i venent algunes de les seves pertinences per comprar menjar, el que els deixa en una situació de vulnerabilitat extrema.

Davant l'alarmant situació del país i la crida que fan l’ONU i diverses organitzacions no governamentals, ja s’han posat en marxa algunes operacions d'ajuda.

•Mans Unides acaba d'enviar 50.000 euros, com ajuda d'emergència, a la localitat de Wukro, destinats a l'adquisició de llavors de blat d'una varietat resistent a la sequera i de bona qualitat. Les llavors ja s'han adquirit i s'han començat a distribuir entre les famílies de la zona.


•Intermón Oxfam actualment treballa en diferents projectes de desenvolupament conjuntament amb diverses organitzacions d'Etiòpia. D'entre ells destaca el subministrament d'aigua en quatre dels districtes etíops més afectats per la manca d'accés a l'aigua potable. L'entitat també ha distribuït llavors per garantir la seguretat alimentària de les regions més pobres i ha impulsat projectes de regadiu que han ajudat 391 comunitats agrícoles.


•Metges sense fronteres desenvolupa projectes d'ajuda nutricional a la regió sud-est d'Etiòpia, concretament a les ciutats de Degahbur, Cherrati, Warder i Fiq. A Degahbur, per exemple, l'organització tracta actualment més de 600 nens desnodrits, el 20% d'ells amb desnutrició severa.


•El govern espanyol ja ha contribuït a l'estat d'emergència mitjançant l'AECID, a través del Programa Mundial d'Aliments per a Etiòpia, amb una aportació de 3 milions d'euros del Fons de Reserva Alimentària (RIHE). França, per la seva banda, ha donat 500.000 euros per tractar 10.000 nens severament desnodrits al país.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article