Es podrà demanar l’assistència jurídica gratuïta per via telemàtica abans de final d’any


El Departament de Justícia destinarà més de 63 milions d'euros a l'assistència jurídica gratuïta amb advocat durant el 2009. La Consellera Montserrat Tura va signar ahir el conveni de col.laboració amb el president del Col.legi d'Advocats de Catalunya, Josep Canicio, en el que es preveu un increment del 18% del pressupost que el departament destina a l'assistència jurídica gratuïta.

Entre els acords presos es preveu que abans de final d’any l’aplicació per a efectuar l'assistència jurídica gratuïta de manera telemàtica s’hagi desplegat a tots els col·legis d’advocats de Catalunya. Un intent de simplificar la tramitació de les sol.licituds ciutadanes i que s’obtingui d’ofici la documentació necessària per resoldre-la.

Amb l’acord signat, els professionals que participen en aquest servei  veuran incrementades en un 1,6%, respecte de l’any anterior, les quantitats que reben per les seves actuacions ( l’IPC de Catalunya durant el 2008). El Departament també destinarà un 15% més de recursos per compensar les despeses de gestió dels col·legis per la prestació d’aquest servei.

L’assistència jurídica gratuïta és un servei públic adreçat a aquelles persones que no disposen de recursos necessaris per sufragar el cost de la seva representació davant dels tribunals. Hi tenen dret totes les persones que acreditin uns ingressos anuals inferiors al doble de l’indicador públic de rendes d’efectes múltiples (IPREM), que aquest any se situa en 14.762,66 euros anuals.

El reconeixement del dret a l’assistència jurídica gratuïta inclou, entre d'altres, la designació d’un advocat i un procurador d’ofici, l’assessorament i orientació gratuïts previs al procés judicial i la mediació familiar.

Enllaç: Departament de Justícia

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article