Demanen la reducció dels nivells de mercuri de les bombetes de baix consum


L'estalvi d'energia que aportarà la generalització de les bombetes de baix consum serà ben avantatjós per als usuaris però queden encara algunes qüestions per a resoldre. Organitzacions de consumidors europees com Beuc i Anec demanen a la CE una major difusió de la importància del reciclatge de les noves bombetes i dels riscos que comporta no seguir determinades pautes pel seu alt contingut en mercuri. Pel que insten a la UE que redueixi els nivells permesos de mercuri que contenen les bombetes de baix consum.

L'1 de setembre s'inicia el retrocés oficial de les bombetes incandescents al mercat europeu. Un procés que ha de finalitzar el 2013 en el que es generalitzarà l'ús de les bombetes de baix consum. Una iniciativa que ha de beneficiar la butxaca dels consumidors i, alhora, contribuirà a una millora de l'eficiència energètica gracies a la reducció de consum.

Un estalvi que pot arribar a un 80% menys d'energia consumida i l'ampliació de la vida útil de les làmpades entre 8 i15 vegades. Així, a pesar que d'entrada les bombetes de baix consum són més cares que les convencionals, si tenim en compte la reducció del consum,cada família pot estalviar una mitjana de 166 euros en facturació l'any, segons un estudi elaborat per la consultora alemanya Stiftung Warentest.

No obstant això, la desaparició de les bombetes incandescents del mercat també té inconvenients per als consumidors, segons les dues organitzacions europees. Determinats usuaris necessiten utilitzar les bombetes incandescents per motius de salut, com ara sensibilitat a la llum, pel que demanen que en aquests casos els afectats puguin seguir adquirint bombetes convencionals fins que en sorgeixin amb tecnologies alternatives apropiades.

També, Beuc i Anec coincideixen en instar a la Comissió Europea a reduir els límits de mercuri que tenen les bombetes de baix consum, de manera que es pugui introduir un millor sistema de reciclatge. Encara que el límit actual es fixa en 5 mg de mercuri per làmpada, una millor tecnologia permetria que la bombeta funcionés perfectament només amb 1 o 2 mg.

Més informació: Beuc

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article