La biblioteca digital de la UE dobla el fons en pocs mesos a pesar de la falta d'acords en drets d'autor

Una sèrie de 70 incunables catalans formen part de la col.lecció


Europeana, la biblioteca multilingüe europea, compta ja amb un arxiu de més de 4,6 milions de llibres, cartes, fotografies, seqüències de pel·lícules i diaris digitalitzats. Les col·leccions d'Europeana s'han doblat des de la seva entrada en servei, el novembre de 2008, i una de les contribucions destacades ha estat la de 70 incunables de la Biblioteca Nacional de Catalunya, que també participa al projecte.

La Comissió Europea ha publicat un document d'orientació en el qual fixa l'objectiu d'arribar a un total de 10 milions de documents digitalitzats d'aquí a 2010. Alhora, la Comissió ha volgut llançar un debat públic sobre el futur de la digitalització de llibres a Europa: les possibilitats de cooperació entre els sectors privat i públic i la necessitat de reformar el marc legislatiu europeu en matèria de drets d'autor, massa fragmentat.

"La digitalització de llibres és una tasca ingent, però també representa una manera de permetre a milions de persones, a Europa i arreu, d'accedir a continguts culturals. És per això que dono la benvinguda als primers esforços realitzats pels Estats membres i les seves institucions culturals per omplir les lleixes de la biblioteca digital europea", ha declarat la comissària de Societat de la Informació, Viviane Reding. "Malgrat tot, em preocupa constatar que només un 5% del total de llibres digitalitzats de la UE estan disponibles a Europeana.

Però els importants progressos realitzats per Europeana també han posat en evidència els desafiaments i els problemes lligats al procés de digitalització. Ara per ara, Europeana està composta essencialment de llibres digitalitzats que formen part del domini públic, és a dir, que no estan protegits pel dret d'autor (que s'aplica durant 70 anys a partir de la mort de l'autor).

Actualment, per raons jurídiques, la biblioteca no compta amb obres esgotades (que representen el 90% dels fons de les biblioteques nacionals europees) ni amb obres d'autor desconegut (que representen del 10 al 20% de les col·leccions protegides), que mantenen el dret d'autor però en les quals aquest no s'ha pogut identificar.

Per tant, Europeana ha revelat fins a quin punt està fragmentat a Europa el marc jurídic per a l'ús d'obres protegides. Així, per exemple, a començaments d'any un col·laborador francès va haver d'eliminar unes fotografies d'Europeana perquè només tenia el dret de difondre aquestes obres a França.

Amb l'objectiu de trobar una solució a aquests problemes, la Comissió Europea ha llançat una consulta pública sobre el futur d'Europeana i sobre la digitalització de llibres, que es durà a terme fins el 15 de novembre de 2009.

Més informació: Europeana

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article