"Mercat transparent" aquest diumenge a Vilafranca

Unió de Pagesos vendrà productes a preus justos per denunciar abusos de la gran distribució


Unió de Pagesos instal·larà diumenge a Vilafranca del Penedès un mercat transparent en què es vendran productes a preu just per denunciar els abusos que pateixen els pagesos per part de la gran distribució. Igual que a les últimes edicions de Barcelona, Girona i LLeida, s’exposaran productes d’horta, cítrics, oli, fruita dolça, fruita seca, vi i raïm amb una etiqueta que inclourà el preu real que percep el productor i el preu just que li correspondria, tenint en compte els costos de producció.

Amb aquesta acció, el sindicat vol denunciar els baixos preus imposats als productors agrícoles i ramaders per part de la gran distribució i l’agroindústria; la inacció dels governs català i espanyol que ho permeten, en no fer-los complir les normatives de competència, comerç i consum; així com una deficient Política Agrària Comuna ja que no conté mecanismes de gestió del mercat.

Actualment, el pagès percep 0’25€/kg per a les taronges, quan el preu just seria de 0’50€/kg. Un quilogram de poma golden té un preu just de 0’40€/kg, a diferència dels 0’15€/kg que rep el productor. El préssec roig es paga a 0’20€/kg, quan hauria de ser de 0’60€/kg. Pel que fa a les hortalisses, el tomàquet té una diferència de 20 cèntims entre el preu just, 0’60€/kg, i el que es paga al pagès a 0’40€/kg; mentre que la patata té un preu just de 0’40€/kg dels quals se’n perceben 0’18€/kg.

Amb tot, un dels productes que té una diferència més acusada és l’ametlla, que es paga a 0,60€/kg al productor quan el preu just hauria de ser d’1€/kg; i també l’avellana, que es paga a 0,88€/kg al productor i té un preu just de 2€/kg.

El productor de raïm percep entre 0,15€/kg i 0,30€/kg mentre que el preu just és de 0,40€/kg. Seguint la mateix tendència, el vi, d’un preu just de 0,58€/l es paga a un preu d’entre 0,13€/l i 0,42€/l. Passa el mateix amb l’oliva, per la qual el pagès rep entre 0,20€/kg i 0,40€/kg tot i que el preu just és de 0,60€/kg. En aquest sentit, l’oli té un preu (a doll) d’entre 1,50 i 2€/l mentre que el preu just hauria de ser de 3€/l.

Un dels factors que afavoreix aquests abusos (els baixos preus als productors) és la concentració de la distribució en grans superfícies en poques mans. L’Anuari de la distribució comercial del sector quotidià en règim d’autoservei a Catalunya 2009 del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, diu que quatre grups empresarials concentren més de la meitat de les vendes (56,62%). L’informe sobre la Distribució comercial del Tribunal Basc de la Competència diu que “el mercat espanyol de la distribució minorista de béns de consum diari reuneix totes les condicions necessàries per a facilitar l'aparició d'un oligopoli de preus: concentració del mercat de grans superfícies, barreres d’accés...”. L’informe basc diu que en cap cas està justificada la “passivitat de les autoritats de la competència”, ja que la situació perjudica als consumidors.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article