Consumidors denuncien davant l'INC els abusos de la banca

Reclamen la repercussió de la baixada de l'euribor després que des de fa setmanes marca mínims històrics


La federació de consumidors Facua ha demanat al govern que actuí contra les pràctiques abusives del sector bancari que impedeixen que les quotes de les hipoteques es revisin amb la repercussió total dels descensos de l'euríbor.

Molts de titulars d'hipoteca o préstec es troben ara que la normativa del sector bancari en referència a l'euribor té uns límits desequilibrats i realment desfavorables per als usuaris. Així, en els últims anys s'han signat contractes amb sostres d'euríbor a un 14% o 15%, -molt dificil d'arribar-hi, diu l'entitat- i, en canvi, els límits per baix se situen entre el 3%, 4% o 5%. En alguns casos fins i tot per damunt.

Facua ha demanat a l'Institut Nacional de Consum que declari el caràcter abusiu d'aquestes pràctiques i faciliti la seva anul.lació.

Els usuaris lamenten l'existència de clàusules que mai havien anunciat els préstecs, ni se'ls havia comunicat en el moment de contractar la hipoteca i que ara, quan l'euríbor marca mínims diaris, no es nota en la seva quota hipotecària.

Facua posa d'exemple una hipoteca que es revisi el proper mes, amb un capital pendent de 150.000 euros i 25 anys, amb un tipus d'interés d'Euríbor més 0'50%, suposaria una quota de 623,73 euros al mes, sempre que es prengués de referència la valoració de l'índex del mes d'agost, és a dir, un 1,334%. Però si el límit contractat té una base del 3% la quota que ha de pagar és de  711,32 euros al mes i si és del 4%, haurà de pagar 791,76 euros o 876,89 euros al mes si el límit per baix és del 5%.

Més informació: Facua

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article