La fruita retirada del mercat es transforma en sucs per al Banc d'Aliments

La campanya distribuirà 500.000 litres de suc entre 130.000 persones necessitades de Catalunya


El Departament d'Agricultura i el Banc d'Aliments de Barcelona han presentat una campanya conjunta de transformació de la fruita retirada del mercat per les organitzacions de productors en sucs per a les persones més necessitades que es veuen obligades a acudir a l'ONG. A l'acte també han assistit representats dels Bancs d'Aliments de Reus, Lleida i Girona.

Aquesta és una iniciativa pionera en donar sortida a collites de fruita que s'haurien destruït i dóna suport a les dificultats que tenen entitats col.laboradores per distribuir fruita.

Origen de la iniciativa

La Fundació Banc dels Aliments de Barcelona, autoritzada com a organització caritativa per a la recepció de fruites i hortalisses fresques retirades del mercats per a distribuir-la gratuïtament, va presentar al DAR un projecte per a transformar aquesta fruita fresca en sucs naturals i així allargar el període de consum de la fruita més perible i adequar el lliurament a les entitats que d’ella depenen en funció de les necessitats de consum i de les condicions d’emmagatzematge de cadascuna.

El DAR va atorgar una subvenció a l'entitat de beneficència per a sufragar les despeses de transformació en sucs de fruita d’estiu (préssec i nectarina) procedent de retirades del mercat amb destinació a distribució gratuïta durant el període de l’1 de juliol al 31 d’octubre de 2009 amb un pressupost de 200.000 euros.

Actualment, i atesa a la curta vida del producte, el Banc dels Aliments de Barcelona només pot gestionar la recepció i distribució cap a les Entitats associades (Centres Benèfics) de 25.000 quilos de fruita mensual. Aquesta quantitat ve donada no per la necessitat anual d’ingesta de fruita de les persones més necessitades sinó, per garantir la qualitat de la fruita quan arribi a taula. Per aquest motiu, una iniciativa d’aquest tipus permet incrementar el consum de fruita entre el col·lectiu de beneficiaris de Banc, així com el seu temps de consum, donat que la fruita en fresc pot tenir una durada d’uns 3 mesos (el producte transformat és préssec i nectarina que difícilment pot allargar-se més d’un més), mentre que transformada en suc s’allarga fins els 18 mesos.

130.000 persones beneficiades

Els beneficiats són, principalment, persones en situació d’extrema pobresa, ex-reclusos, addictes i ex-addictes, col·lectius amb dificultats socials greus (dones maltractades, disminuïts físics, psíquics o sensorials), famílies en situacions de pobresa, joves, menors i nens en situació de risc d’exclusió social.

Empreses col·laboradores

Per dur a terme aquest projecte el Banc d'Aliments va signar convenis amb les Organitzacions de Productors Fruits de Ponent SCCL i Cooperativa Sant Gaietà i amb Indulleida SA com a indústria transformadora. De l'envasat se'n va responsabilitzar l’empresa GO FRUSELVA SL de la Selva del Camp (Tarragona).

Durant els mesos de juliol i agost de 2009, s’han enviat a indústria els 687.663 quilos de préssec i nectarina que han retirat aquestes dues OP, dels quals s’han obtingut 503.250 litres de suc.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article