Chevron contraataca el documental Crude


Crude, un documental estrenat a Nova York fa pocs dies, explora el llarg procés a la petroliera Chevron per la demanda col.lectiva de més de 30.000 equatorians que viuen prop dels pous de petroli abandonats des de 1960, entre els boscos de l'Amazònia. Els demandants reclamen a la companyia 27.000 milions de dòlars per compensar els danys que ha patit l'entorn mediambiental i la salut de les persones que hi viuen degut a la contaminació de les aigües i les emissions de gasos tòxics.

El director de Crude, Joe Berlinger, ha volgut explicar una història èpica d'un dels casos legals de més abast i més controvèrsia del planeta al que també se'l comença a anomenar com "el Txernobil de l'Amazones". El film explora una situació complexa des de diferents angles i esdeveniments que s'han succeït al llarg dels 16 anys en què es va iniciar el procés. Un rodatge que va durar tres anys i que ha estat guardonat en diversos festivals de cinema independent, entre els quals el de Sundance. 

El documental mostra els habitants de la zona vivint al costat de rierols de petroli, rentant roba en aigües olioses i havent de suportar olors pestilents. A més d'entrevistes a equatorians també participa en el documental Trudie Styler que, juntament amb la seva parella, el popular Sting va crear la fundació Rainforest. Styler, explica a Reuters que "abans d'olorar les coses, els ulls et comencen a picar i a tenir la sensació de cremor i, quan més t'acostes a aquestes àrees contaminades on la gent està obligada a viure, les foses nasals s'omplen i la saliva comença a tenir gust de petroli... "

La petroliera nega qualsevol vinculació amb la contaminació i ha iniciat una campanya mediàtica coincidint amb l'estrena del documental, oferint gravacions que, segons la companyia demostren que el jutge equatorià del cas està embolicat en una conspiració de soborn. El jutge va ser recusat del cas, a pesar que es va defensar al.legant la seva innocència.

Segons, Steve Donziger, l'abogat nordamericà dels demandants, la posada en circulació d'aquesta campanya, just en el moment en que s'estrena el documental, és només una mostra "que la pel.lícula els espanta".

Per altra banda, segons Reuters, portaveus de Chevron, al.leguen que la coincidència en el temps de la campanya és degut a l'atzar i que el film "té molta emoció i pocs fets", afegint que no hi ha proves documentades de la vinculació de la contaminació per petroli de la selva equatoriana amb les malalties que al.leguen haver patit els demandants, com l'augment de casos de leucèmia, diversos tipus de càncer i naixement de nadons amb malformacions.

Trailer de Crude:

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article