L'IVA pujarà a partir de juliol de 2010


El Consell de Ministres va aprovar ahir el projecte de llei dels pressupostos per a 2010 en el que hi ha inclòs l'increment dels impostos del que tan es parla aquests dies. Almenys, una part important ja que en el text aprovat ahir no es va parlar encara de la taxa que ha de gravar els carburats (impost verd) o d'altres com la del tabac o l'alcohol. La proposta, en canvi, si que que inclou la pujada de l'IVA però, atenció, a partir de juliol de 2010. Una mesura, que es justifica en la previsió que l'economia creixí a partir de mitjans de 2010, però, segons els experts, amaga un doble efecte ja que espera la reactivació del consum gràcies a només l'anunci, per allò de val més comprar ara que l'IVA encara no ha pujat.

La pujada que si que s'aplicarà a partir de gener serà la de les retencions a les rendes de capital que afectarà a uns 12,5 milions de contribuents. La desaparició de la deducció de fins a 400 euros i la rebaixa de 5 punts en l'impost de societats que s'ha d'aplicar durant tres anys, completen el quadre de modificacions tributàries que va presentar ahir el Consell de Ministres i que ha aixecat polseguera entre sindicats i patronal i, especialment, entre els consumidors.

L'increment de l'IVA a partir del juliol situarà en el 18% el que fins ara era al 16%, en el 8% el que fins ara gravava serveis, hostaleria o restauració en un 7% i deixarà on era, el 4%, el que grava aliments o medicines.

Pel que fa a l'impost que grava les rendes de capital, que fins ara era del 18%, passarà a partir de gener a ser del 19% per a les rendes anuals inferiors als 6.000 euros, mentre que el tipus serà del 21% per a les superiors. En aquest apartat s'hi compten els interessos dels estalvis, els derivats de les accions, plus-vàlues, beneficis dels fons d'inversió o assegurances de vida.

L'eliminació de la deducció de 400 euros serà efectiva a partir de la propera declaració de renda i afectarà uns 12 milions de contribuents.

Per últim, la rebaixa de l'impost de societats del 25% al 20% per a les pimes i autònoms que mantinguin o creïn ocupació, serà efectiva durant aquest any i fins el 2011.

Més informació: Consell de Ministres

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article