Les Xarxes Socials trenquen el secret imposat per un Jutge britànic a The Guardian

El jutge prohibia publicar un informe sobre la contaminació d'una multinacional britànica a Costa d'Ivori


Un periodista de The Guardian tenia previst publicar el mes passat un informe sobre el conflicte generat per la companyia de transport Trafigura en pagar una empresa local de Costa d'Ivori per a fer desaparèixer 400 tones de gasolina de baixa qualitat. La publicació no va arribar a fer-se ja que un Jutge la va prohibir, com també va prohibir fer esment d'aquella ordre judicial. Però unes setmanes després l'escàndol ha esclatat gràcies a una filtració a Twitter.

L'empresa es va limitar a escampar el producte per la zona i la contaminació generada per l'abocament va provocar la paralització del sistema sanitari del país africà amb 85.000 afectats i 8 morts. Trafigura va pagar al govern de Costa d'Ivori 225 milions de dòlars però es va negar a reconèixer la seva culpabilitat en el desastre, al.legant que no podia preveure la perillositat de la transacció atès que confiava en el comportament responsable de l'empresa subcontractada.

Però un informe científic encarregat pels advocats de Trafigura que desmentia aquest desconeixement va caure en mans del periodista de The Guardian i la multinacional va recórrer al jutge demanant protecció perquè aquell document confidencial no tingués difusió.

Segons explica El País, el document era en mans d'un parlamentari britànic per fer una pregunta sobre el tema a la institució, però la prohibició judicial el va anul.lar. VA ser aleshores quan diversos internautes van accedir al debat intern en una web del govern britànic i van començar a fer-ne difusió a través de Twitter i d'altres xarxes socials. L'enrenou generat ha fet que l'empresa lliurés el document fa només uns dies amb l'explicació que "no es tractava d'un estudi definitiu que fes preveure els danys ocasionats".


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article