Medicaments falsos per Internet


Actualment, segons l’OMS, el 10 % dels medicaments que es comercialitzen a tot el món són falsificats. En el nostre entorn aquest mercat se situa al voltant de
l’1 %. És un problema de salut pública i un fenomen en augment. Davant d'aquest fet, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona en col·laboració amb el Departament de Salut, ha iniciat una campanya per sensibilitzar la població en la importància de no adquirir fàrmacs a través d’Internet o cap altre canal que estigui fora dels circuits legals de distribució. "El risc no és només consumir un producte ineficaç terapèuticament sinó consumir-ne un potencialment tòxic i, per tant, perillós per a la salut", explica el Departament en un comunicat.

La campanya campanya farà difusió de tríptics i materials informatius des de les oficines de farmàcia, que responguin a preguntes com “què us pot fer sospitar que un medicament és fals?” i “com evitar-lo?”. També introduirà eines dirigides al sector farmacèutic per tal de minimitzar els riscos d’entrada de medicaments falsos en el canal legal, potenciar la capacitat dels farmacèutics per detectar medicaments falsificats i vehicular de manera normalitzada qualsevol informació o producte susceptible de ser una falsificació.

Quan es va començar a detectar el fenomen, els medicaments falsos que es van localitzar en els països desenvolupats pertanyien al grup dels denominats “medicaments relacionats amb l’estil de vida”: disfunció erèctil, obesitat, tabaquisme, trastorns del son o anabolitzants hormonals. Però, en els darrers temps s’han detectat falsificacions de medicaments per al tractament de patologies amb risc vital: antibiòtics, antiagregants plaquetaris, hipocolesterolemiants, oncològics, etc. Salut explica que la falsificació és una activitat que evoluciona en funció de la variabilitat de la demanda i la sensibilitat de la població, tant és així que darrerament ha crescut amb força l’oferiment de medicaments antigripals

El negoci dels medicaments falsos està xifrat entre 30.000 i 40.000 milions de dòlars anuals i es preveu que arribi a moure fins a 75.000 milions de dòlars l’any 2010. Això suposa un increment de més del 90 % des del 2005.

L’any 2006 es van confiscar a les duanes europees al voltant de tres milions de medicaments falsificats. El 2007, aquesta xifra es va situar per sobre dels quatre milions, i va suposar un increment del 51 % respecte de l’any anterior.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article