Les aclarides als boscos del Pallars Sobirà permetrien substituir 3 milions de litres de gasoil l'any


La Direcció General del Medi Natural va presentar la setmana passada a Sort el Pla estratègic d'aprofitaments energètics dels boscos al Pallars Sobirà. El Pla pretén gestionar entre 1.600 i 2.150 hectàrees forestals que actualment no tenen gairebé cap tipus de gestió.

Més enllà de la gestió mateixa i la repercussió econòmica i social en la comarca, segons les dades d'aquest Pla estratègic, es podrien obtenir 8.478,93 tones amb un 30% d’humitat per any de biomassa forestal sense valor comercial, com són les capçades o els arbres petits de primeres i segones aclarides, que podrien substituir el consum d’uns 3 milions de litres anuals de gasoil, fet que suposaria deixar d’emetre 9,2 milions de tones de CO2.

Amb biomassa forestal es pot generar energia tèrmica o elèctrica, es pot fer cogeneració (tèrmica i elèctrica) o trigeneració (calor, electricitat i fred). Per motius d’eficiència, el Pla ha considerat només la demanda potencial per produir calefacció. D’aquesta manera, segons el Departament de Medi Ambient, es podria arribar a cobrir fins a un 50% de les necessitats de combustible amb energia produïda localment. La demanda potencial s’ha diferenciat per tipus de consumidors: la població disseminada, la població que viu en nuclis poblacionals, els edificis públics (potencial d’instal·lacions col·lectives i altres) i les empreses i serveis. En total, el consum potencial en aplicacions tèrmiques anuals s’enfilaria aproximadament a unes 20.000 tones d’estella forestal al 30% d’humitat.

La biomassa forestal per obtenir energia

L'ús de la biomassa forestal per obtenir energia és una opció cada cop més ferma per aprofitar un recurs natural present en el nostre territori, com són els boscos de Catalunya. L'aprofitament d'aquest recurs natural, però, sempre ha de ser seguint criteris de sostenibilitat i de persistència de la massa forestal.

L’aprofitament i l’ús de la bioenergia (biomassa forestal primària) presenta molts avantatges ambientals i socioeconòmics: és una font d’energia del país, comporta la disminució de la dependència envers els combustibles fòssils, incrementa una dinamització socioeconòmica local, promou la creació de nous llocs de treball i dóna al bosc un valor afegit. Així mateix, disminueix la càrrega de combustible present al bosc, i, per tant, el risc que hi hagi un incendi forestal.

Departament de Medi Ambient: En què consisteix la biomassa?

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article