L'estat espanyol entre els països més consumidors d'antibiòtics d'Europa

A Catalunya es consumeixen 5 milions d'envasos l'any


Les resistències als antibiòtics són la primera causa de la manca d’efectivitat que presenten aquests medicaments, a llarg termini. L'OMS ha detectat un important increment de les resistències bacterianes arreu del món, associat a l’ús elevat d’aquests fàrmacs, pel que anualment dedica el dia 18 de novembre a conscienciar sobre l'amenaça a la salut pública que representa aquest fet i sobre la necessitat de fer-ne un ús prudent.

La Unió Europea s'ha sumat a la iniciativa i, a casa nostra, el Departament de Salut ha organitzat una jornada en  la que participen experts professionals de l'àmbit de l'atenció primària i administració sanitària que obrirà un debat sobre l'ús d'antibiòtics a Catalunya. D'aquesta manera vol afegir-se al 2n Dia Europeu de l’Ús Prudent dels Antibiòtics.

Durant la Jornada, es farà èmfasi en el fet que els antibiòtics només són eficaços contra les infeccions bacterianes i que no ajuden en el procés de recuperació dels refredats comuns ni de la grip, ja que són processos virals. També s’hi parlarà d’altres estratègies per reduir l'impacte de les resistències als antibiòtics, com les mesures de control d’infeccions, incloent-hi la higiene de les mans.

L’augment de la resistència als antibiòtics està directament relacionat amb el seu ús en situacions no adequades. Espanya es troba entre els països més consumidors d’antibiòtics d’Europa, en quantitats totals. A més a més, s’hi consumeixen -sobretot- antibiòtics d’ample espectre, que tenen un impacte més gran en el desenvolupament de les resistències.

El consum d'antibiòtics a Catalunya, en els darrers tres anys, ha estat del voltant de 5.000.000 milions d'envasos l'any. La majoria, un 80-90%, administrats en el primer nivell d'atenció. Un consum incontrolat fa que les resistències augmentin. Salut explica en un comunicat que certs bacteris, que causen infeccions respiratòries, urinàries o infeccions per ferides i que són comuns en la població, són els que presenten més problemes de resistències. I afegeix que el ritme creixent de les resistències dels bacteris als antibiòtics està per sobre de la capacitat actual d’innovació i desenvolupament de nous mecanismes d’acció antimicrobians.

El Departament recorda que els metges d’atenció primària tenen un paper crucial en la promoció de l’ús apropiat d’antibiòtics, entre els seus pacients.
Per tractar tots aquests problemes, el Departament de Salut ha desenvolupat diferents iniciatives com: fer campanyes sobre l’ús racional dels antibiòtics, insistir en l’obligatorietat de la dispensació d’antibiòtics amb recepta mèdica, fer actuacions de formació continuada sobre l’ús racional dels medicaments, impulsar programes de control de les resistències hospitalàries (com el Programa Vincat).

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article