Subsidi d'atur per autònoms


El Consell de Ministres ha aprovat avui l'avantprojecte de llei que permetrà cobrar atur als autònoms. En el que portem d'any 119.000 autònoms catalans s'han donat de baixa. El fet que puguin tenir alguna mena de subsidi és un clam entre un dels col.lectius més castigats per la crisi.

La normativa preveu que cobraran dos mesos de subsidi per any treballat. Com a màxim la prestació es cobrarà durant 6 mesos pel que caldrà haver cotitzat almenys durant tres anys, la quantitat sempre serà en funció de les cotitzacions.

Si els terminis previstos es compleixen, els treballadors autònoms podrien començar a cobrar la prestació a partir de gener de 2011, ja que haurien de cotitzar almenys durant dotze mesos seguits abans de deixar de treballar.

L'import del subsidi vindrà determinat per un 70% sobre la base reguladora. Per tant, sobre la base mínima del règim especial de treballadors autònoms (RETA), que per al 2009 s'ha xifrat en 833,40 euros, la prestació seria de 583,38 euros mensuals.

Una altra de les condicions per acollir-se a la prestació és trobar-se en situació legal en el moment del cessament de l'activitat i haver cotitzat com a mínim els 12 mesos anteriors de manera continuada.

La prestació màxima no excedirà els 1.383,9 euros i el conjunt de les prestacions no podran superar els sis mesos, nou en cas de majors de 60 anys.

En concret, els autònoms que hagin cotitzat entre 12 i 17 mesos tindran dret a dos mesos d'atur, els que hagin cotitzat entre 18 i 23 mesos cobraran tres mesos de prestació, cotitzar entre 24 i 29 mesos donarà dret a 4 mesos d'atur i la resta tindran com a màxim 6 mesos de subsidi.

El sistema que ha aprovat el Consell de Ministres és un model mixt, entre voluntari i obligatori, ja que per a poder cobrar la prestació els autònoms hauran de cotitzar al mateix temps per accidents laborals i malalties professionals.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article