S'avança la collita de clementina al Baix Ebre


La campanya de cítrics a les terres de l'Ebre s'ha avançat en el cas de la mandarina, serà més curta i amb una producció inferior, segons explica Lucía Zaragoza, tècnica de la cooperativa Bítem a Gastroteca. Els cítrics són ara un dels principals cultius del Baix Ebre, juntament amb l'arròs i l'oliva i ocupen un 80% de les terres destinades a l'agricultura del Montsià i el Baix Ebre.

Les condicions climàtiques fan que el resultat sigui un fruit que compta amb la distinció d’Indicació Geogràfica Protegida per a la clementina que inclou les varietats clementina fina, hernandina i clemenula. La major part de la producció dels cítrics de les terres de l'Ebre va destinada a l'exportació. Bítem exporta entre un 80% i un 90%, mentre que la cooperativa Agris d'Alcanar, per exemple, comercialitza el 100%  de la seva producció entre França, Alemanya i Polònia. Aquestes agrupacions de productors coincideixen en què "és molt complicat entrar al mercat espanyol perquè hi ha empreses que s'hi dediquen exclusivament" a més que el consum de cítrics és molt superior en els països nòrdics i centre europeus que el d'Espanya.

La crisi també afecta al sector dels cítrics catalans on la majoria de les empreses que s'hi dediquen compten amb 3 o 4 treballadors i, generalment, són una activitat econòmica complementària perquè no els rendeix suficient com per a dedicar-s'hi exclusivament. Enguany però, la producció de cítrics a Espanya serà entre un 18% i un 25% inferior, fet que els permetrà apujar preus. Però tot i així, segons Zaragoza,  la falta d’expectatives per part dels pagesos està portant a l’abandonament de finques. “Els productors estan malament per culpa dels preus i si no s’arregla acabaran canviant d’ofici”, conclou. Davant d'aquesta circumstància, una de les alternatives que es veu amb bons ulls des del sector i en la que treballa l’administració va relacionada amb la introducció del citroturisme.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article