La nova Llei de Comerç limitarà la instal.lació de macrocentres comercials en les perifèries urbanes


La nova llei de Comerç, adequada a la directiva europea Bolkestein i que el govern català en un principi ha d'aprovar el dia 22, limitarà l'obertura de nous centres comercials a la perifèria urbana, pel que, a partir que entri en vigor, els nous establiments de grans dimensions s'hauran d'instal.lar en sòl urbà o urbanitzable, sense cap límit de superfície. En aquesta normativa també hi seran inclosos els centres comercials dedicats a mobiliari, ferreteria i bricolatge, que deixaran de tenir un tractament excepcional.

Una de les novetats de la futura llei és que blinda la proliferació de concentracions comercials a les afores de les grans àrees urbanes i polígons industrials. Amb aquesta intenció la Generalitat ha creat el concepte de Trames Urbanes Consolidades (TUC), zones urbanes en les que s'hi podran instal.lar usos comercials.

La limitació busca que els nous centres comercials, més enllà de les seves dimensions, s'ubiquin als centres de les ciutats, de manera que afavoreixin la cohesió social, la mobilitat sostenible i la pluralitat de formats comercials.

La nova llei de Comerç de Catalunya classifica els establiments comercials en funció de la seva superfície, així, fins a 1.300 metres quadrats els establiments hauran de tramitar permisos directament amb els ajuntaments, mentre que, la Generalitat concedirà les autoritzacionas als de més superfície.

Els equipaments d'entre 1.300 i 2.500 metres quadrats, a més de la tramitació habitual, hauran de elaborar una "declaració responsable" de la seva activitat, garantint que compleixin el que esta establert en temes com la mobilitat, urbanisme i el medi ambient.

El Conseller Huguet, responsable del Departament, ha assenyalat que la normativa s'ha elaborat amb el màxim consens del sector. Segons la Generalitat, la implantació de grans superfícies a les ciutats pot beneficiar l'activitat econòmica, afavorint la creació d'eixos comercials potents al seu voltant.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article