Programa pioner per potenciar empreses catalanes en països en desenvolupament


ACC1Ó impulsa un programa pioner per potenciar que les empreses catalanes desenvolupin projectes innovadors a països en vies de desenvolupament.  El programa parteix de l’estudi elaborat per l’Observatori de Mercats Exteriors (OME) “Programa Base de la Piràmide: noves oportunitats per a la internacionalització i la innovació de les empreses catalanes” que es té previst una prova pilot al 2010.

L’estudi de l’OME posa de manifest que els 4.000 milions de persones que formen la base de la piràmide consumeixen 5 bilions de dòlars anuals i assenyala que les empreses catalanes poden tenir oportunitats de negoci en aquests països.

En la presentació del Pla celebrada ahir dijous, van participar dos casos d’èxit existents d’empreses catalanes amb negocis actius a la BdP. Un d’ells és Nousol, empresa d’Energies Renovables, productora d’un carregador solar per a telèfons mòbils que actualment comercialitza a 10 països africans entre població BdP.

L’altre, Vilas Anderson, és una empresa fabricant d’habitatges prefabricats adaptables a les necessitats del client; es tracta de projectes desenvolupats a diversos països africans que han atret l’interès de les institucions públiques locals per què fomenta la creació d’habitatges dignes de baix cost.

Fomentar que les empreses catalanes generin projectes rendibles a països en vies de desenvolupament és perfectament compatible amb tenir un impacte positiu sobre el territori. Aquest és el punt de partida del Programa Base de la Piràmide (BdP) impulsat per ACC1Ó, l’agència de suport a la competitivitat de l’empresa catalana, adscrita al Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat

Segons l’Institut de Recursos Mundials (WRI), organització sense ànim de lucre dedicada a la investigació i la difusió de polítiques empresarials i ambientals, tan sols a Amèrica Llatina existeix un potencial real d’impacte de prop de 60.000 milions de dòlars en el sector de la vivenda, més de 40.000 milions de dòlars en el del transport i 30.000 milions de dòlars en l’energètic.

Actualment, però, el mercat de la BdP està pràcticament inexplorat per les empreses catalanes i, per aquest motiu, ACC1Ó posa en marxa aquest programa, pioner a nivell mundial, amb el que pretén promoure que les empreses catalanes desenvolupin projectes rendibles centrats en cobrir les necessitats molts cops insatisfetes de la majoria de la població mundial. La iniciativa pretén a la vegada generar un impacte positiu sobre el nivell de vida de les persones al satisfer necessitats actualment no cobertes donant-los accés a nous productes o serveis o fent-los assequibles a les seves butxaques i permetent que a la vegada es converteixin en mitjans per sortir de la pobresa.

En aquest sentit, l’agència presentarà un programa de suport completament innovador que oferirà un servei integral d’assessorament i suport per a la identificació de necessitats, constatació de la demanda, recerca de solucions tecnològiques i desenvolupament de plans de negoci en la lògica BdP.

Per a la seva posada en marxa, el BdP desenvoluparà un protocol propi per a la identificació de les necessitats de nous productes i serveis en aquest mercat totalment nou, a partir del qual es durà a terme una acció pilot al llarg del 2010.

Més informació: ACC1Ó


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article