"Les condicions laborals actuals ja permeten un acomiadament flexible"


L'experta en dret laboral del Consell Econòmic i Social, Margarita Ramos, ha explicat que les condicions laborals actuals permeten un "acomiadament flexible" tal com ho fan palès els nombrosos acomiadaments que s'han produït durant la crisi. En dos anys s'han materialitzat més de 2 milions d'acomiadaments, bé sigui a través d'ERO o bé per acomiadaments i no renovació de contractes. Ramos assenyala en unes declaracions a Europa Press que hi ha d'altres opcions per a evitar l'acomiadament però no es plantegen. És el cas de la reducció de l'horari laboral o la suspensió de contracte durant sis mesos que només comptades empreses han optat per aplicar.

La catedràtica en Dret al Treball afirma que l'estat espanyol té un alt índex de temporalitat i lamenta que en aquests moments s'estigui plantejant una recuperació econòmica, de manera paral.lela a la destrucció d'ocupació. En aquest sentit, veu amb preocupació que en l'estat espanyol creixi la contractació a nivell individual, sense un marc concret des d'on negociar treballador i empresari. Ramos explica que "la negociació col·lectiva, on sindicats i empresaris negocien les condicions de treball (conciliació de la vida familiar, igualtat o horaris) ha estat bloquejada durant un any", aquest fet ha implicat que, en no comptar amb unes condicions de treball col.lectives des d'on  partir, molts empresaris estan demanant més hores de treball, més hores extraordinàries sense cobrar o reduccions de salaris, adverteix l'experta.

La crisi ha fet augmentar l'economia submergida amb activitat empresarial  i contractacions no declarades pel que existeixen institucions com l'Organització Internacional del Treball que demanen una tutel.la a través de les administracions competents. Com a estratègia per a evitar que aquestes pràctiques s'estenguin, les administracions tenen l'opció de reduir impostos o quotes de la seguretat social, per exemple.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article