Més d'un 37% dels joves catalans no té feina


Els catalans d'entre 16 i 24 anys que no estudien ni treballen s'han gairebé duplicat entre 2004 i 2008. Un total de 117.600 joves no segueixen cap formació ni tampoc tenen feina, segons l'informe presentat per Avalot, el sindicat de joves d'UGT. Tot i així, afegeix el sindicat, la formació no és garantia de tenir feina ja que, entre 2005 i 2009, el percentatge de joves desocupats amb estudis i formació ha crescut un 79%.

Amb la intenció de conscienciar sobre la gravetat de l'atur juvenil a Catalunya, Avalot ha iniciat la campanya “Amb l’aigua al coll”, a través de la qual vol denunciar com els joves han estat  les principals víctimes d’aquesta crisi i, a la vegada, els grans oblidats.

Segons l'informe, el 37,55% de la joventut catalana és a l’atur.  El creixement d'aquesta dada ha estat espectacular entre 2005 i el 2009 rondant el 253%.

Però es dóna el cas que el problema traspassa generacions i ara, més d'un 16% de famílies catalanes ha vist com el darrer any tornaven a casa els fills d'entre 18 i 24 anys per no tenir ingressos que els permetin l'emancipació. El fenomen també afecta a la franja d'edat entre 25 i 29 anys, i un 7,40% d'aquests joves s'han vist obligats a tornar a casa dels pares.

En cas de tenir feina, els membres d'aquest col.lectiu tenen una mitjana d'ingressos que ronda els mil euros i, en un 89% dels casos signen un contracte temporal.

Avalot demana a l'Administració que inspeccioni aquest alt índex de temporalitat laboral i que controli l'abús ja que els contractes temporals només s'haurien d'aplicar per a treballs temporals. No com passa sovint que s’utilitzen de manera indiscriminada per rebaixar costos i precaritzar la situació del treballador.

El sindicat vol garantir la incorporació dels joves al mercat laboral en igualtat de condicions que la resta de treballadors (temporalitat i salaris) i, alhora, demana a les autoritats responsables i al conjunt de la societat posar els mecanismes necessaris per a fer front a l'elevat índex de fracàs escolar al nostre país.

Més informació: Estudi AVALOT

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article