El Síndic de Greuges suggereix que les aspirants a funcionàries no siguin discriminades per embaràs o maternitat


El Síndic de Greuges recorda que l'Estatut de Catalunya equipara les oportunitats entre dones i homes en l'accés a la funció pública i garanteix que les dones no siguin discriminades a causa de l'embaràs o la maternitat. En termes similars se situa la Llei orgànica per a la igualtat efectiva entre dones i homes i l'Estatut bàsic del treballador públic. Per tot plegat, el Síndic considera que hi ha prou fonament normatiu perquè s'ajornin les proves d'accés a la funció pública en cas que la dona sigui convocada durant l'últim període de l'embaràs o quan acaba de ser mare. La denegació de la realització de les proves en una altra data a una dona aspirant constitueix, segons el Síndic, una discriminació per raó de sexe, d'acord amb la Llei per a la igualtat efectiva entre dones i homes.

La institució ha suggerit al Departament de Governació que estableixi un criteri general i eviti la discriminació en l'accés a la funció pública a les dones per aquest motiu. El Departament va explicar en el seu dia al Síndic que actualment cada tribunal qualificador tracta de manera individualitzada quan es presenta una petició d'ajornament per aquests motius.

El Síndic va obrir una actuació d'ofici per fer-ne un estudi general, després de rebre una queixa d'una aspirant a mestra que no va poder presentar-se a les proves perquè estava de part i va resultar exclosa després que el Departament d'Educació li denegués la possibilitat de fer l'examen en una data posterior.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article