El nou cercador Eureca! permet accedir a 170.000 documents del patrimoni digital català


El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació posa en marxa el cercador d’Internet Eureca! per facilitar l’accés als fons digitals catalans. Permet accedir a més de 170.000 documents digitalitzats (llibres, fotografies, mapes o cartells) per diverses institucions catalanes. El cercador funciona de manera similar a la biblioteca digital Europeana, i permet trobar documents digitalitzats penjats en els diferents servidors de les institucions a través d'una sola cerca.

D’aquesta manera si, per exemple, es busca informació sobre cartells de la Guerra Civil, apareixen fins a 883 resultats de diferents procedències. Si es busca informació sobre Jacint Verdaguer es troben fins a 141 resultats, que inclouen des de cartes seves dipositades a la Biblioteca de Catalunya fins al cementiri on es troba enterrat, amb informació recollida per l’Institut Cartogràfic de Catalunya.

Eureca! permet la cerca de qualsevol tipus de document digitalitzat com ara llibres, fotografies, mapes, cartells, etc. dels quals prèviament s’hagin incorporat les dades bàsiques d’identificació (com ara, títol, autor, matèria...). Actualment s’hi poden trobar referències de més de 170.000 objectes digitals presents a les següents col·leccions catalanes d’interès cultural i científic:

Arxiu de Revistes Catalanes Antigues (Biblioteca de Catalunya)
Revistes Catalanes amb Accés Obert (Biblioteca de Catalunya, Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya i Centre de Supercomputació de Catalunya)
Cartoteca Digital (Institut Cartogràfic de Catalunya)
Memòria Digital de Catalunya (Biblioteca de Catalunya i Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya)
Escena Digital (Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona)
Tesis Doctorals en Xarxa (Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya i Centre de Supercomputació de Catalunya)
Dipòsit de la Recerca de Catalunya (Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya i Centre de Supercomputació de Catalunya)
Materials Docents en Xarxa (Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya i Centre de Supercomputació de Catalunya)

Progressivament s’hi aniran afegint les referències de documents digitalitzats a arxius, museus i materials audiovisuals catalans o d’interès català. D’aquesta manera Eureca!oferirà un primer inventari del material digitalitzat i disponible a Internet d’un autor o d’una temàtica concreta.

Eureca! incorpora també la funció d’ampliar la cerca realitzada a Europeana, la Biblioteca Digital Europea, o cercadors d’internet com Google. La biblioteca multimèdia Europeana promoguda per la Comissió Europea té una versió en català, feta per la Biblioteca de Catalunya, a proposta d’aquest organisme europeu. La Biblioteca de Catalunya hi ha aportat fins ara més de 10.000 objectes digitals.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article