Els productes frescos han multiplicat el preu per 5 en el viatge del camp a la taula

Els preus han baixat per als consumidors però, tot i així, la diferència origen-destí ha augmentat un 9% en el darrer any


Han estat els mesos d'estiu durant els que es van registrar les diferències més escandaloses entre el preu que percebia el productor i el que pagava el consumidor. Segons Coag, Ceaccu i UCe, les organitzacions que elaboren l'Índex de Preus Origen Destí (IPOD), la gran distribució aprofita els mesos en què hi ha més consum de fruita per  fer-hi "l'agost".

Els aliments van multiplicar el seu preu per 5 en el viatge que va del camp a la taula. Aquesta és la mitjana de 2009 però hi ha hagut productes en els que el preu que ha pagat el consumidor era més de 10 vegades més car que el que va cobrar-ne el seu productor. És el cas de patates, cogombres, tomaques, carbassons, pastanagues, llimones, síndries i melons que han marcat diferències superiors al 1000% en la darrera temporada.

Per mesos, va ser al juny i juliol quan l'IPOD va marcar un rècord històric i el percentatge del que percebia la distribució com a servei va arribar al 600%.

Les diferències més marcades han estat encapçalats per hortalisses i fruita, en concret, el pic de les patates va ser al setembre quan la diferència entre preu de pagès i preu a les estanteries del supermercat era d'un 1.483%. Al juliol els punts màxims els van assolir meló i síndria amb un 1.400% i un 1.717%, respectivament.

Quant al preu de la carn, les diferències més notables són d'un 500% de mitjana en productes del porc i d'un 425% els de vedella.

L'IPOD és elaborat mensualment des de fa tres anys per la coordinadora de productors agraris COAG, i les organitzacions de consumidors UCE i CEACCU. Es basa en dades de preus oficials publicades per l'Observatori de Preus.

Aquestes organitzacions avancen que en el Consell de Ministres d'Agricultura de la UE de la setmana vinent es tractarà el tema de la cadena de valor dels aliments per a prendre possibles mesures amb l'objectiu que els agricultors puguin participar més i millor en el preu final del productes agraris. Coag argumenta que el Parlament i la Comissió europea han reconegut l'abús de poder de la gran distribució en la cadena agroalimentària i reclama als governs que prenguin mesures davant de la indefensió de productors i consumidors. Per això cal començar per evitar la desregulació dels mercats, una situació que afavoreix la imposició de condicions i preus per part de la gran distribució, especialment al col.lectius de productors més febles.

IPOD de desembre i evolució de 2009



Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article