Unió de Pagesos convoca concentracions davant les 3 grans cadenes de supermercats


El sindicat agrari Unió de Pagesos ha convocat concentracions a les quatre demarcacions catalanes davant dels supermercats Carrefour, Mercadona i Eroski per exigir que s’aturin els abusos de la gran distribució sobre la pagesia i els consumidors. Unió de Pagesos ja va iniciar la campanya ‘Preus justos al camp i a la ciutat’ per atraure l'atenció sobre les pràctiques dels grans grups de distribució que imposen el preus a la baixa als productors, paguen a 180 dies i acaben traslladant l'augment de preus injustificables als consumidors. El sindicat agrari ha demanat reiteradament la intervenció de les autoritats de consum així com de la Comissió per la competència. Segons dades del departament de Comerç, les tres grans cadenes de supermercats controlen més del 50% de la distribució minorista a Catalunya. El sindicat, també explicarà als consumidors quines són les normatives de qualitat, origen i etiquetatge que han de reclamar als supermercats. Aquesta acció d'UP és una de les mobilitzacions que ha anunciat el sindicat de cara a escalfar motors per la manifestació convocada a Barcleona el proper 20 de febrer.

Les concentracions de demà seran:

- A Girona, 11.00 h davant Mercadona, C. Pau Casals-Passatge Masseguer

- A Lleida, 11.00 h, davant Carrefour, Passeig de Ronda 63, amb mostra de fruita i olis

- A Santa Susanna (Maresme), 11.30 h davant Carrefour

- A Tarragona, 11.00 h davant Eroski, centre comercial Parc Central (Av. Vidal i Barraquer)

Pel sindicat agrari, l’oligopoli de la gran distribució, actua amb un comportament denominat de ‘col·lusió tàcita’, contrari al lliure mercat i a la competència: sense que els calgui ni tan sols pactar-ho deliberadament, a la pràctica la conducta dels grans distribuïdors imposa preus baixos al productor aprofitant-se del control i la concentració de la distribució i el poder de compra.

El 26 de març de 2009, el Parlament Europeu va aprovar una resolució que deia que a la UE “existeixen elements de judici que apunten que els grans supermercats usen el seu poder de compra per forçar a la baixa, fins a nivells insostenibles, els preus satisfets als proveïdors i per imposar-los condicions injustes”.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article