Els condemnats a treballs per la comunitat podran fer tasques d'informació als Ferrocarrils de la Generalitat

El nou Codi Penal en matèria de trànsit ha disparat la demanda d'aquesta modalitat de compliment de condemna


El Departament de Justícia i Ferrocarrils de la Generalitat han pactat que els condemnats a fer treballs en benefici de la comunitat els puguin complir donant informació i ajudant als usuaris d'aquest servei públic de transport.

La demanda d’aplicació d’aquesta modalitat de compliment de condemna ha crescut de manera exponencial arran de les modificacions introduïdes en el Codi Penal, en matèria de trànsit.


No obstant això, una de les dificultats més importants amb què ha topat l'administració per al seu desenvolupament és trobar entitats públiques i privades sense ànim de lucre que ofereixin activitats que serveixin per al compliment d’aquestes mesures.

Només a la demarcació de Barcelona, el Departament de Justícia ha rebut enguany 12.446 demandes dels jutjats perquè s’executin mesures penals alternatives a la pena de presó.
L’acord preveu que Ferrocarrils de la Generalitat proporcionarà activitats adequades per a l’execució d’aquestes mesures penals alternatives, que tindran com a finalitat la reparació a la comunitat, per part de la persona penada, dels perjudicis causats pel fet delictiu que hagi comés.

Així doncs, les activitats seran d’utilitat pública i interès social, i diferents de les pròpies dels empleats de FGC. En concret, les persones que executaran treballs en benefici de la comunitat desenvoluparan tasques auxiliars d’informació i ajuda a l’usuari del transport públic, als vestíbuls, andanes i altres espais de les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat. El Departament de Justícia i FGC coordinaran l’execució d’aquests treballs, planificats a partir de programes individualitzats que preveuen el nombre de jornades, l’horari i la tasca que desenvoluparan els penats, sempre d’acord amb les seves capacitats i possibilitats.

Cadascuna de les persones sotmeses a una pena de treballs en benefici a la comunitat tindrà assignat un delegat d’execució de mesures, que serà qui supervisi, i controli l’efectiu compliment de la condemna imposada pel jutge.

La pena de treballs en benefici de la comunitat és una mesura penal alternativa a l’ ingrés en un centre penitenciari. El seu objectiu és que la persona sotmesa a aquesta mesura repari a la comunitat el dany causat pel fet delictiu que ha comès.

La xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat i el seu volum d’usuaris -80 milions de viatgers durant el darrer any- afavoreix que el servei pugui assumir un nombre important de persones penades. La idoneïtat de l’acord també respon al fet que podran executar treballs en benefici de la comunitat persones que han comès un delicte contra la seguretat del trànsit, i que veuran relacionada la seva pena amb el servei de transport públic. Per últim, es tracta d’una entitat que pot assumir la realització de treballs en benefici a la comunitat tots els dies de la setmana, la qual cosa facilita la conciliació de la vida laboral i personal del penat amb la realització de la mesura penal alternativa.


Balanç dels treballs en benefici de la comunitat

Només a la demarcació de Barcelona, el Departament de Justícia ha rebut enguany 12.446 demandes dels jutjats perquè s’executin mesures penals alternatives a la pena de presó. D’aquestes, la majoria, 10.449 demandes, han estat condemnes a treballs en benefici de la comunitat, mentre que dos anys abans, el nombre de penes no va arribar ni a una quarta part d’aquesta xifra (2.471 demandes de treballs en benefici de la comunitat durant l’any 2007).

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article